Drie van de warmste maanden ooit gemeten dit jaar
De voorbije drie maanden waren de warmste ooit gemeten, blijkt uit cijfers van de Europese dienst Copernicus Climate Change Service (C3S). De temperatuur van het zeeoppervlak is al drie maanden ongekend hoog, terwijl de ijskap op Antarctica sterk gekrompen is.
Volgens de ERA 5-dataset van C3S was de voorbije maand de warmste augustus ooit, en na juli 2023 zelfs de tweede warmste maand ooit gemeten. Augustus was naar schatting ongeveer 1,5 graden Celsius warmer dan het pre-industriële gemiddelde voor de periode 1850-1900.
Het jaar is tot nu toe het op 2016 na, warmste jaar ooit gemeten.
“Onze planeet is een seizoen lang geroosterd, en kende de heetste zomer ooit gemeten”, zegt VN-secretaris-generaal António Guterres in een reactie. “De afbraak van het klimaat is begonnen. Wetenschappers waarschuwen al lang voor wat onze verslaving aan fossiele brandstoffen zal teweegbrengen. Stijgende temperaturen vereisen een sterke actie: leiders moeten nu klimaatoplossingen onder stoom zetten. We kunnen nog steeds de ergste klimaatchaos vermijden – maar we hebben geen moment te verliezen.”
Zee-ijs
Vooral de oppervlaktetemperatuur van de oceanen blijkt erg hoog met gemiddeld 20,98 graden. Elke dag van augustus werd hiermee het vorige record, van 2016, verbroken.
Als gevolg daarvan kromp het Antarctische zee-ijs tot een minimum, zo’n 12 procent onder het gemiddelde, een record sinds het begin van de satellietwaarnemingen eind jaren zeventig. Op de Noordpool lag de oppervlakte 10 procent onder het gemiddelde.
“Het noordelijk halfrond heeft zojuist een zomer vol extremen achter de rug, met terugkerende hittegolven die verwoestende bosbranden aanwakkeren, de volksgezondheid teisteren, het dagelijks leven ontwrichten en een blijvende tol eisen van het milieu”, zegt Petteri Taalas, secretaris-generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).
“In het zuidelijk halfrond was de oppervlakte van het zee-ijs letterlijk off the charts, en de mondiale temperatuur van het zeeoppervlak bereikte alweer een nieuw record. Daarbij moeten we opmerken dat we dit optekenen nog voor we het volledige opwarmingseffect van El Niño zien, dat zich doorgaans in het tweede jaar na de ontwikkeling ervan afspeelt.”
Bron: IPS