De kracht van introverte mensen

In onze huidige maatschappij wordt introversie te vaak gezien als een zwakte.

De kracht van introverte mensen
Photo by Igor Kasalovic / Unsplash

Het is fantastisch dat alsmaar meer mensen mee werken aan het momentum van de duurzaamheids-transitie. In de transitie kan er echter veel mentale energie verloren gaan. Het spectrum van problemen is wijd, de strategieën complex en de oplossingen divers. Als het je al niet direct afschrikt, dan is het niet onwaarschijnlijk dat je later desillusie of burn-out op je pad zal tegen komen.

Mentale energie is niet onbeperkt, maar gelukkig wel hernieuwbaar! Door energie te geven krijg je energie terug. De hoeveelheid energie die je terug krijgt hangt af of jouw persoonlijkheid meer extravert of introvert is. Niemand is 100% introvert of 100% extravert. Meer introverte personen halen meer energie uit omstandigheden waar concentratie, diep nadenken of reflectie noodzakelijk zijn. Meer extravertere personen halen meer energie uit omstandigheden waar interactie, verbreding en actie noodzakelijk zijn. Om jouw mentale energie te blijven hernieuwen is het belangrijk een gezonde balans te vinden die voor jouw werkt.

In haar TED talk duidt Susan Cain aan dat we cultureel een betere balans nodig hebben tussen deze twee persoonlijkheidstypes. In onze huidige maatschappij wordt introversie te vaak gezien als een zwakte. Dat is jammer want het onderdrukken ervan gaat ten koste van creativiteit en goed leiderschap. In haar presentatie erkent ze dat de problemen waar we vandaag voor staan zo immens en complex zijn dat we legers van mensen nodig hebben die samen werken. Maar om de kans te vergroten om tot geniale oplossingen te komen moeten we introvertere personen meer vrijheid geven zichzelf te kunnen zijn.

Om een succesvolle duurzaamheids-transitie te maken waar iedereen zijn mentale energie ten volle kan toepassen kunnen we de volgende tips opnemen_

Waanzin van constant groepswerk

Netwerk evenementen, conferenties, workshops, brainstorms, debatten, etc. zijn belangrijk voor ideeën uit te wisselen. Maar vermijd grote groepen van intelligente mensen om een ideeën te bespreken, het is moordend!. Gebruik groepswerk pas later om een gegrond idee uit te werken.

Leer alleen te zijn

Vandaag de dag is het de norm om het altijd super druk te hebben. Als we het al niet werken om geld of macht doen, dan zijn er toch zoveel problemen in de wereld die snel opgelost moeten worden. Maar het is enkel door het stil te maken dat we pas de ideeën die in ons eigen hoofd aanwezig zijn beginnen te horen. Jammer genoeg worden we door meer online te leven, te oncomfortabel met stilte en alleen zijn met onze gedachten. En wordt het in een neoliberale of individualistische samenleving, met de vele keuze mogelijkheden, niet aanvaard om gas terug te nemen om tijd te besteden aan de dingen die echt belangrijk zijn in je leven.

Kijk in je baggage en toon af en toe aan buitenwereld

Weet waaruit je jouw energie haalt, onderdruk dat niet maar deel het met de wereld. De wereld heeft nood aan de geniale ideeën en het voorzichtige leiderschap van introverte mensen. Radicale verandering kan ook in stilte, door vele kleine stapjes te maken.

Een Engelse versie van dit artikel van Merel Claes lees je hier.