De globale energiemarkt in een notendop

Michael Liebreich is de voorzitter van de adviesraad van Bloomberg New Energy Finance. Elk jaar geeft hij een ‘State of the Industry’ lezing op ‘Future of Energy Summit’ en eerder deze week zette hij die traditie verder.

De globale energiemarkt in een notendop
Photo by Maksym Kaharlytskyi / Unsplash

Michael Liebreich is de voorzitter van de adviesraad van Bloomberg New Energy Finance. Elk jaar geeft hij een ‘State of the Industry’ lezing op ‘Future of Energy Summit’ en eerder deze week zette hij die traditie verder.

De lezing voorspelt niet wat de toekomst zal zijn, maar zoekt naar trends in de energiemarkt op basis van investeringen de voorbije jaren. Een echte aanrader als je in korte tijd wil weten of duurzame energie aan een opmars bezig. Of wat de impact is van de lage olieprijs. Of welke keuzes maken landen om hun energie-bevoorrading te garanderen in de toekomst.

Je kan de lezing hierboven bekijken en de slides kan je hier downloaden.

Twee grootste verhalen in 2014

Ten eerste stegen de investeringen in duurzame energie voor het eerst in drie jaar. T.o.v. 2013 was er een stijging van 16%. Daarmee komen de investering voor het eerst sinds 2011 terug uit boven de 300 miljard $.

De tweede grote verandering in 2014 was uiteraard de enorme daling van de olieprijs. De vraag is natuurlijk: blijft de prijs laag voor een lange periode of zal de prijs terug stijgen. Voor elk scenario is er wel een stem te vinden in de financiële wereld, maar Liebrich gelooft dat de prijs laag zal blijven.

Elektrische wagen, smog en mobiliteit

Een aantal duidelijk trends sterken Liebrich in zijn geloof dat de consumptie van olie in de toekomst zal dalen. Ten eerste is er de elektrisch wagen. Wereldwijd rijden er zo’n 1.2 miljard wagens rond. Daarvan zijn er slechts 750.000 elektrisch. Een bijzonder klein percentage dus. En toch blijft de markt enorm hard geloven in de toekomst van e-mobiliteit. Waarom?

Liebreich verwijst naar de ‘experience curve’. De opkomst van elektrisch wagens is vrij nieuw en de marges voor verbetering en daling van de prijs zijn nog enorm. Onderstaande grafiek toont de enorm evolutie in technologisch vooruitgang op vlak van zonne-energie en de markt verwacht duidelijk een gelijkaardig progressie voor Litium-batterijen.

Naast de opkomst van e-wagens verwijst Liebrich ook naar de enorme problemen met smog in tal van wereldsteden en het publieke debat in China n.a.v. de documentaire Under the Dome. Ten slotte zijn er de opkomst van nieuwe technologieën op vlak van mobiliteit. Al deze factoren samen duiden op een duidelijk shift naar efficiëntie en een daling van het gebruik van olieproducten.

We spreken niet meer over alternatieve energie

Alternatieve energie is een term die niet meer gebruikt wordt. Als je de percentages ziet over heel de wereld dan word het duidelijk dat duurzame energie geen alternatief meer is, maar stilaan een integraal deel van het energienet aan het worden is.

De realiteit is dat de kostprijs van duurzame energie enorm aan het dalen is. We zullen dan ook investeringen zien stijgen in deze bronnen. Landen als China en Indië zijn bijzonder ambitieus en bouwen volop aan een nieuw energienet. Dit smartgrid zal hen op langere termijn een enorm competitief voordeel geven ten opzichte van Westerse landen die moeten bouwen op reeds bestaande infrastructuur.

The age of plenty and competition

Een sleutelboodschap die Liebreich vertelt is dat we stilaan naar een ‘Age of plenty’ aan het evolueren zijn. Goedkope  energie (olie, gas, zon, wind, …) en een verhoogde energie-efficiëntie zorgen voor een stijgende competitiviteit in de economische markten en op vlak van geopolitiek.

Economisch leiden de lage prijzen nu al tot overnames. Kijk naar Shell die recent BG opkochten. Op macro-economisch vlak zie je dat lage prijzen ervoor zorgen dat enorme geldstromen fundamenteel veranderen. Europa, de VS en Azië oogsten hier de grootste voordelen terwijl landen regio’s als Rusland, het Midden-Oosten, Afrika veel geld verloren zien gaan.

Liebreich gaat verder ook in op de steenkoolindustrie, de nationale plannen richting de COP in Parijs en opkomst van smartgrids. Eén van de meest opvallende conclusies van de lezing is wel de shift in de manier waarop organisaties zich organiseren. Omdat de prijs van het product daalt, wordt de service belangrijker. Je zal dus in de toekomst zeer bizarre mergers zien tussen bijvoorbeeld telecom- en energiebedrijven.

Beide organisaties bieden voornamelijk diensten aan en zullen qua service dichter bij elkaar groeien en dus lijkt het niet onlogisch dat er nauwe samenwerking en vervlechting komt. Vraag is natuurlijk of nationale regulators voorbereid zijn op dit soort trends. Daarnaast merk je ook dat enorm veel grote bedrijven zelf aan energiebevoorrading beginnen doen. Denk bijvoorbeeld aan Apple en Facebook, maar ook grote retailers, autoproducenten, zware industrie, … doen hier aan mee. Waarom? Omdat hernieuwbare energie goedkoop is en hen op het einde van de maand goedkoper doet opereren.

De video is een echte aanrader als je de bewegingen van vandaag wil leren en wat ze misschien kunnen betekenen voor de komende jaren.