Orbsys, de douche die zijn eigen water reinigt en hergebruikt

Eeuwig hergebruik mogelijk?

Orbsys, de douche die zijn eigen water reinigt en hergebruikt

Na het Deens fietswiel verwennen de Scandinaviërs ons weer met een nieuw technologisch hoogstandje. In Lund, Zweden heeft Mehrdad Mahdjoubi een douche gebouwd die onmiddellijk water recycleert: de Orbsys Shower.

Hoewel de technologie niet nieuw is, is deze douche wel een primeur op onze aardbol. De Orbsys Shower is namelijk geïnspireerd door douches die gebruikt worden door astronauten in ruimtestations. Nochtans zie je niet veel verschil met een gewone douche. De truc zit in de opvangbak dat het ‘gebruikt’ water opvangt, zuivert en weer ophoog pompt. Zo heb je slechts 5 liter water nodig om te douchen in plaats van 150 liter. En ook niet onbelangrijk, het water blijft warm dankzij de circulatie en kan je dus flink besparen op verwarmingskosten. Orbital belooft besparingen tot 90% in water en 80% in energie. Klinkt onrealistisch? Je kan op hun website eigen gegevens invoeren en uitrekenen hoeveel geld een Orbsys Shower je zou besparen. Hygiëne-gewijs staat de Orbsys Shower ook volledig op punt. Het gefilterd water is even zuiver als ‘vers’ kraantjeswater.

Verre toekomst

Sceptici waarschuwen wel voor de installatieprijs van deze douche en de bijkomende onderhoudswerken. Zolang deze douches niet op grote schaal gedistribueerd kunnen worden, is het niet vanzelfsprekend voor Jan met de pet om over te schakelen naar deze ingenieuze douche.

Meer info: orbital-systems.com