Dagelijks fietsen gezonder dan wekelijks fitnessen

Haal die fiets maar van stal.

Dagelijks fietsen gezonder dan wekelijks fitnessen
Photo by Jack Alexander / Unsplash

Fietsen is gezond, zoveel is zeker. Maar een reeks studies toont aan dat de impact groter is dan je misschien vermoedde. Pendelen met de fiets is zelfs effectiever dan naar de fitness gaan om je gewicht onder controle te krijgen. Haal die fiets dus maar van stal.

Tijdens een studie controleerde Takemi Sugiyama gedurende 4 jaar het gewicht en de fysieke inspanning bij  844 volwassenen. Gemiddeld kwamen zowel fietsers als automobilisten gewicht bij tijdens de testperiode maar het verschil tussen beide groepen was toch significant. Zelfs al sport je regelmatig tijdens je vrije tijd, dan nog heeft pendelen met de fiets een positieve impact om je gezondheid. Fitness combineren met dagelijkse autopendelen bijvoorbeeld is niet voldoende. Zo waren zij die fietsen combineerden met sporten in de vrije tijd de enige groep die geen gewicht bijkwam. De onderzoekers raden overheden en werkgevers dan ook aan om de ‘zittijd’ zo beperkt mogelijk te maken.

Ook eerdere studies toonden duidelijk aan dat enkel sporten tijdens je vrije tijd onvoldoende is om overgewicht tegen te gaan. Een Australische studie uit 2008 raadt zelfs een dagelijkse inspanningsperiode van 60 tot 90 minuten aan. Uiteraard is het niet evident dit in te passen in je drukke agenda en de aanbeveling is dan ook om te pendelen met de fiets naar het werk om dit te realiseren.

Fietspaden, fietsostrades, fietsstallingen

Het grootste probleem met fitness en andere sportactiviteiten in je vrije tijd is het simpele feit dat deze concurreren met je andere hobby’s en interesses. De aanwezigheid van fietspaden, fietsostrades, fietsstallingen, … is dus cruciaal om de omslag te realiseren door de inspanningen te verplaatsen buiten ‘vrije tijd’-tijd. Het bewijs daarvan komt uit Portland. De stad heeft een van de betere fietsinfrastucturen in de Verenigde Staten en dat vertaalt zich ook naar de gezondheid van zijn inwoners. Een meerderheid van de fietsers haalt zo elke week vlotjes het aanbevolen aantal minuten lichaamsbeweging.