Cuba en permacultuur, een succesverhaal

1 land heeft aangetoond dat een leven na peak-oil mogelijk is. Cuba.

Cuba en permacultuur, een succesverhaal
Photo by Jeremy Bezanger / Unsplash

We racen steeds sneller naar verschillende problemen toe zoals peak-oil, opwarming van de aarde, verzuring van de oceanen, ontbossing, misbruik van pesticiden en kunstmeststoffen, … Er moet ooit een verandering in onze manier van leven en consumeren komen en deze verandering komt best zo snel mogelijk. Dat het een zeer moeilijke en drastische verandering zal zijn staat als een paal boven water, of dat we deze verandering aankunnen is iets wat door velen wordt betwijfeld. Toch heeft al minstens 1 land aangetoond dat een leven na peak-oil, met een duurzame landbouw en manier van leven mogelijk is. Cuba.

Permacultuur is een deel van de oplossing

Cuba is dit jaar de gastheer van het jaarlijkse internationaal permacultuur congres. Juist omdat zij in de jaren ‘90 werden geconfronteerd met een abrupte en totaal onverwachte kunstmatige peak-oil is de landbouw daar massaal overgeschakeld op natuurlijke landbouw. Doordat alle olie en afgeleiden zoals pesticiden en kunstmeststoffen wegvielen na het ineenstorten van de USSR en een verstrengd embargo van de VS, ontstond er een gigantische voedselcrisis. Mensen kregen maar 1/5 van het vereiste aantal calorieën, kinderen waren ondervoed, werden blind, bleven achter in groei, …

Het belang van stadstuinen

Nu zijn de rijkste mensen in Cuba landbouwers en is er een grote zelfvoorziening in voedsel. In Havana wordt ongeveer 50% van het voedsel gekweekt in stadstuinen, in parken, op daken, terrassen en braakliggende gronden. De overheid heeft deze evolutie sterk ondersteund, en Australische permanauten stonden in het begin van de jaren ‘90 in voor de training van de bevolking. Over een periode van 3 – 5 jaar werden de zwaar mishandelde bodems terug omgevormd tot vruchtbare, productieve gronden met niets anders dan compost en organisch materiaal. Nu wordt 80% van het voedsel in Cuba op een natuurlijke manier gekweekt, zonder machines en zonder pesticiden en kunstmeststoffen.

The Power of Community

Meer informatie kunt u bekijken in de documentaire ‘The Power of Community: How Cuba Survived Peak Oil’: