CO2-concentratie breekt weer record

De concentratie CO2 stijgt elk jaar een beetje meer.

CO2-concentratie breekt weer record

De concentratie CO2 stijgt elk jaar een beetje meer. Als die concentratie te hoog is, dreigt de klimaatverandering een point of no return te bereiken. Dat punt wordt nu door velen vastgelegd op 450 parts per million. Voorlopig is dat getal nog niet voor de komende jaren, maar een andere belangrijke (symbolische) grens is die van de 400 parts per million. Die 400ppm-grens is wel al doorbroken en kwam al vaker aan bod hier op Zeronaut.be.

Een kort overzicht:

  • In april 2013 telden we af naar de eerste overschrijding.
  • De beruchte in 400ppm werd in mei 2013 overschreden.
  • De eerste volledige maand boven de grens volgde nog geen jaar later in april 2014.

Dit jaar moesten we zelfs niet wachten tot april want februari 2015 klopte al af op een gemiddelde boven de 400ppm. We zijn dus, zoals eigenlijk werd voorspeld, weer een stevige stap dichter bij een volledig jaar boven de 400ppm. Al deze cijfers maken deel uit van de zogenaamde Keeling’s Curve. Een opeenstapeling van meer dan vijftig jaar meetgegevens die de concentratie CO2 haarfijn in beeld brengt en een ontnuchterend beeld geeft van de snelheid waarmee CO2 toeneemt in onze atmosfeer.

Onderstaand filmpje is een absolute aanrader om je voor het eerst te informeren over dit fenomeen. Broodnodig, want het ppm-verhaal zal de komende jaren niet van de agenda verdwijnen. Als je nog meer achtergrond wil, kan je ook bij voorgaande Zeronaut.be artikels terecht.