Circulaire hack: huren in plaats van kopen

Zeronauts Circulaire Podcast met Stefan Goemaere van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen

Circulaire hack: huren in plaats van kopen
Stefan Goemaere © Europese Commissie

Een nieuwe wasmachine kost wel wat. Daarom kiezen mensen met een laag inkomen die een nieuw toestel nodig hebben vaak voor goedkope, energieverslindende toestellen. Of ze houden hun oude toestel toch wat langer in gebruik. Maar door het hoge verbruik zadelen die toestellen de gebruiker op met een hogere energiefactuur.

Meer en meer duikt het fenomeen van energiearmoede op. En met energieprijzen die elk jaar de hoogte in blijven gaan, bedreigt dit probleem veel huishoudens. Volgens de Barometer Energiearmoede die jaarlijks door de Koning Boudewijnstichting wordt opgesteld had in 2017 meer dan één gezin op vijf in Belgie te kampen met energiearmoede.

Stefan Goemaere, medewerker van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen, wilde daar iets aan doen. Samen met producent Bosch werkte hij een pilootproject uit om huishoudtoestellen te verhuren aan mensen in energiearmoede. Vandaag wordt er in de Westhoek druk geëxperimenteerd met een mogelijke oplossing voor die energiearmoede.

En die oplossing zou meteen ook de sleutel kunnen zijn van een ecologische revolutie: betalen voor gebruik in plaats van bezit.

Benieuwd hoe het werkt? Beluister hier de podcast: