Buy Nothing Day: 24 uur niets kopen

Het idee is simpel, 24 uur lang de portemonnee dicht houden.

Buy Nothing Day: 24 uur niets kopen

De internationale ‘Buy Nothing Day’, ook wel bekend als ‘Niet Winkel Dag’, heeft nog niet veel roem verworven in ons land. Tijd om daar wat aan te doen want het is zeker een initiatief met een mooie symboliek.

Het idee is simpel, 24 uur lang de handen op de portemonnee houden. Campagnes over de hele wereld waarschuwen voor zware ontwenningsverschijnselen door de ziekte van de 21ste eeuw, namelijk het consumentisme. De actie gaat uiteindelijk ook niet over die 24 uur niets uitgeven maar over de bewustwording van onze consumptiecultuur. Enerzijds wil men de aandacht vestigen op de ongelijke verdeling van de welvaart in onze samenleving en anderzijds de zware gevolgen voor het milieu door onze ‘meer-meer-meer’-mentaliteit. Dit gebeurt door allerlei ludieke acties zoals biivoorbeeld een ‘zombie-walk’ door winkelcentra of, in ons eigen land een kleine parade met een ziekenhuisbed dat onze koopziekte symboliseert.

Black Friday

De Buy Nothing Day vindt zijn oorsprong in Canada onder initiatief van Adbusters en heeft intussen aanhang gevonden over de hele wereld. In de Verenigde Staten wordt de BND op vrijdag georganiseerd, de dag na Thanksgiving, bekend als Black Friday. Op die dag geven alle grote winkelketens gigantische kortingen en kamperen de koopjesjagers voor de winkels om zeker te zijn van hun afgeprijsde flatscreens en playstations. Kortom de dag waarom het consumentisme hoogtij viert en dus het ideale moment om de mensen hiervan bewust te maken.

Occupy kerstmis

Aangezien de rest van de wereld geen Thanksgiving viert, vindt de BND telkens plaats op de laatste zaterdag van november. Gewoonlijk wordt dan het startschot gegeven voor de kerstgekte en, verblind door de artificiële kerstvreugde, lopen de onschuldige grootmoeders en huisvaders de winkelstraten plat, op zoek zijn naar een veelzeggend cadeau voor onder de kerstboom. En daar ziet de Occupy beweging een kans in om de BND uit te breiden naar een heuse ‘boycot’ van de commerciële invulling van Kerstmis. In samenwerking met de eerder vermelde Adbusters, proberen zij al enkele jaren duidelijk te maken dat Kerstmis niet om cadeaus draait maar om solidariteit en gelijkheid. “I love the idea of giving back to our community and our planet.” luidt het bij één van de Occupy’ers.

Buycot

Voor de echte kooplustigen is er wel een achterpoortje. Wie Kerstmis boycotten te ver vindt gaan, kan ook meedoen door een ‘buycot’. Dit betekent eenvoudigweg dat de ingrediënten voor het kerstdiner bij de boer worden gehaald in plaats van de Carrefour en de cadeaus bij een lokale onafhankelijke winkel in plaats van de Inno*. De Engelse BND actiegroep noemt dit “A new kind of materialism, based on an economy of better, not more”.

Voor meer info: buynothingday.co.uk & buynothingchristmas.org