Boeren worden open-source hackers
Er zijn jonge boeren die een nieuwe soort landbouw uitvinden.
Voedselschandalen, druk van grote distributeurs, hoge grondprijzen, een overvloed aan regels en controles, veranderende weersomstandigheden, stijgende energieprijzen, … en ga zo maar door. Wie wil en kan er dan nog boer worden? Vandaag boeren, is absoluut niet meer evident. Het aandeel boeren onder de 35 jaar is dan ook dramatisch laag (<6%) en blijft voorlopig nog dalen terwijl onze boeren verouderen (2/3 heeft geen opvolger). En toch zijn er jonge boeren die de huidige uitdagingen aangaan en voluit voor een vernieuwende soort landbouw kiezen, de landbouw van de toekomst.
Dat het met onze voedselvoorziening niet verder kan zoals het nu loopt, mag hopelijk al wel duidelijk zijn. Het gebruik van pesticiden roeit bijen en andere insecten uit. Het gebruik van kunstmeststoffen is immens energieverslindend en vernielt de bodems.
Eenvoudig is het opstarten van alternatieven niet, het is en blijft een zoektocht, een weg met vallen en opstaan. Ondertussen zijn er wel al verschillende alternatieven waarbij jonge boeren zich verenigen en zo proberen om de uitdaging, die een alternatieve manier van boeren stelt, het hoofd te bieden.
Farm Hack
Eén voorbeeld hiervan is het project Farm Hack. Hier probeert men via bijeenkomsten, brainstorm-sessies, online fora, … gezamenlijk oplossingen te vinden voor problemen waar verschillende boeren tegenaan lopen. Enkele voorbeelden zijn een machine om onkruid te wieden dat al fietsend wordt aangedreven, een efficiëntere manier om regenwater te gebruiken en innovatieve ontwerpen voor kippentractors. De lijst is al redelijk lang en groeit constant. Het volledige project is open-source, iedereen kan dus de plannen en voorstellen bekijken, aanvullen en zelf gebruiken.
Om te weten op welke manieren onze eigen jonge (en oudere), vernieuwende boeren allemaal bezig zijn heeft Bioforum een nieuwe brochure uit waarin verschillende boeren hun verhaal mogen doe. Deze brochure kunt u via volgende link bekijken: Het échte werk. Via volgende link kunt u ook verschillende filmpjes bekijken over de jonge starters die het pad effenen voor onze voedseltoekomst: Future Farmers.