Apps die je ogen openen

Innovatie in het land van de blinden.

Apps die je ogen openen

Ook in het land der blinden staat de innovatie niet stil. Uitvindingen zoals het brailleschrift en de witte stok, maakten de wereld een pak toegankelijker voor blinden. De laatste decennia is er vooral een verhoogde digitale toegankelijkheid door de introductie van o.a. brailleleesregels en spraaktechnologie.

Vandaag worden echter de grootste stappen gezet in de wereld van software en apps. We overlopen enkele prachtige voorbeelden die must-haves zijn op de smartphone van iedere blinde en misschien ook jou wel een handje kunnen helpen.

The KNFB  Reader

De meesten onder ons zijn wel bekend met OCR-software waarmee je gescande documenten kan omzetten in digitale documenten. Denk aan het digitaliseren van bibliotheken. Helen Keller Foundation gebruikt bijvoorbeeld OCR-omzetting om studieboeken te digitaliseren en om te zetten in braille-boeken indien er geen digitaal exemplaar toegankelijk is.

De KNFB Reader doet net hetzelfde maar werkt vanop je smartphone. Het systeem is simpel. Je neemt een foto via de app die vervolgens de aanwezige tekst omzet en voorleest met spraaksoftware. De app werkt op geprinte documenten maar ook op powerpoints of gewoon op straat.

BlindSquare

BlindSquare is een GPS voor blinden. Niet om met de wagen te rijden, maar om jezelf door een stad te navigeren. Op basis van o.a. Foursquare-data begeleidt de applicatie je door de straten. BlindSquare informeert de gebruiker zo over naderende kruispunten, winkels en dienstverlening in de buurt via audiosoftware.

Be My Eyes

De vorige twee apps zijn eigenlijk een upgrade of een vernieuwde invulling van toepassingen die we allemaal kennen. Het sociale aspect is vrij beperkt. BlindSquare gebruikt wel de input van Foursquare en zal populaire locaties sneller vermelden, maar verder gaat het niet.

Daar wil Be My Eyes verandering in brengen. Door blinden en zienden in real time met elkaar te verbinden, opent de app een nieuwe wereld van mogelijkheden. Blinden kunnen een videoverbinding aanvragen — zoals een Skype-gesprek — met een ziende. Op die manier kunnen ze vragen stellen over wat er rondom hen te zien is. De onderstaande trailer geeft je meer informatie over manier van werken.

Be My Eyes ging de laatste dagen viraal en dat resulteerde in een enorme toename van gebruikers. Meer dan 70.000 helpers tekenden in en zorgden samen al voor meer dan 11.000 interacties. Als je wil helpen, neem dan zeker een kijkje op hun website. Voorlopig is er enkel ondersteuning voor iPad en iPhone.

Ken je zelf nog apps die ontbreken, voeg ze dan zeker toe via comments of stuur ons een mailtje.