Antwerpen brengt luchtkwaliteit in kaart met aardbeien

Het project werd ‘AIRbezen’ gedoopt en brengt twee bijzondere partijen samen: vrijwilligers en aardbeien.

Antwerpen brengt luchtkwaliteit in kaart met aardbeien

Meten is Weten! En zonder te meten, weet je niet welke ingrepen je moet doen in de stad. Dat is alvast de visie van Antwerpen wanneer het gaat over luchtkwaliteit en fijnstof. Om het acuut tekort aan data aan te pakken, start het departement Bio-ingenieurs-wetenschappen van de Universiteit van Antwerpen in 2014 met een uniek project om op een goedkope en kwalitatieve manier het fijnstof doorheen de stad te inventariseren. Het idee werd voor het eerst voorgesteld tijdens StadsLab2050 en wordt nu verder uitgerold in 2014.

Het project werd ‘AIRbezen’ gedoopt en brengt twee bijzondere partijen samen: vrijwilligers en aardbeien. Tijdens het groeiseizoen onderhouden vrijwilligers aardbeiplantjes, die rechtstreeks in contact staan met de buitenlucht. Van maart tot mei wordt zo het fijnstof verzameld op de bladeren. Na een maand zullen enkele bladeren van deze plantjes in de labo’s van de Universiteit van Antwerpen geanalyseerd worden. Hierbij zal de hoeveelheid bladgeaccumuleerd stof bepaald worden.

Elke plant is dus een ‘fijnstof’-meetstation. AIRbezen kan zo aan biomonitoring op grote schaal doen in Antwerpen, waar de luchtkwaliteit maar door een beperkt aantal meetstations wordt opgemeten. Er is dus echt nood aan een gedetailleerde kaart van de plekken met goede- en slechte -verkeersgerelateerde- luchtkwaliteit.

De sociale poot aan dit project zorgt bovendien dat er ook een sensibilisatie is rond luchtkwaliteit door vrijwilligers actief te betrekken bij de staalname. De “meetstations” (plantjes) worden namelijk via zoveel mogelijk mensen verdeeld die dan in hun buurt de luchtkwaliteit zullen mee helpen inschatten. De projectleiders zijn dan ook op zoek naar mensen die bereid zijn om een aardbeiplantje gedurende een maand aan de omgevende buitenlucht bloot te stellen en te verzorgen.

Woon je in Antwerpen en heb je interesse om mee te doen aan het project, neem dan zeker een kijkje op hun Facebook-pagina of neem gewoon rechtstreeks contact op via airbezen@gmail.com. Hoe meer mensen meewerken, hoe meer resultaat het project uiteraard zal hebben. Bovendien wordt Antwerpen ook een beetje “groener” door de plaatsing van de plantjes! Wil je meer weten over de wetenschap achter dit project, dan kan je hier terecht voor een wetenschappelijke publicatie.