2014 brak tal van klimaatrecords: 7 feiten

7 feiten over het klimaat in 2014 uit de 'State of the Climate'.

2014 brak tal van klimaatrecords: 7 feiten
Photo by Kelly Sikkema / Unsplash

“Weer een klimaatrecord gesneuveld!” Het lijkt bijna een dagelijkse krantenkop te zijn. Zo was juni 2015 de warmste maand ooit en we zijn nog maar halfweg 2015 en nu reeds voorspellen experts dat dit jaar ook het warmste jaar ooit zal worden. Als je alle cijfers op een rij zet, kom je tot een beangstigende lijst. Dat is exact wat een nieuw rapport door American Meteorological Society (AMS) en NOAA tracht te doen voor het jaar 2014. ‘State of the Climate’ bevestigt nogmaals hoe klimaatopwarming zorgt voor een planeet compleet uit balans.

“Dit is de 25e editie van het jaarlijkse ‘State of the Climate’. Het consequent en aandachtig monitoren van ons climate geeft ons de kans om de echte klimaat-veranderingen in kaart te brengen.” — Keith Seitter, AMS Executive Director

We overlopen kort de sleutelconclusies van het rapport, dat gebaseerd is op de bijdrages van 413 wetenschappers uit 58 verschillende landen. Het rapport gebruikt data die verzameld zijn op land en in de zee, uit ijslagen en vanuit de ruimte. Daaruit blijkt dat 2014 tal van klimaatrecords brak.

Broeikasgassen blijven stijgen

Broeikasgassen blijven een opmars maken. CO2, methaan en stikstof bereikten allemaal recordhoogtes. CO2 doorbrak voor lange periodes de 400 ppm grens en klokte het jaar af op een recordgemiddelde van 397,2 ppm. Dat is een stijging van 1,9 t.o.v. 2013.

“In 1990 was het gemiddelde CO2-peil 354 ppm. Vandaag, 25 jaar later, bedraagt het 397,2 ppm.” — State of the Climate

Recordtemperaturen op land

Vier onafhankelijke datasets bevestigen het_ 2014 was het warmste jaar ooit. Europa in het bijzonder kende een enorm warm jaar. Maar liefst 20 landen noteerden nationale warmterecords. Bijna alle Afrikaanse landen hadden bovengemiddelde temperaturen en Australië klokte af met het derde warmste jaar ooit. In Mexico was het nooit heter en ook Argentinië en Uruguay braken bijna hun warmterecord. Enkel het Noord-Oosten van Noord-Amerika was koeler dan gemiddeld.

Ook de oceanen blijven opwarmen

De oppervlaktetemperatuur van de oceanen moest niet onderdoen voor het land. Ook daar werd een record geboekt. In het bijzonder de Noord-Pacifische oceaan waar de stijgende temperaturen werden versterkt door de Pacific decadal oscillation. Niet enkel de oppervlaktewarmte ging de hoogte in, ook de bovenste lagen (tot 300m) braken records. Niet verbazend want de oceanen absorberen maar liefst 90% van de overtollige warmte op aarde.

Het water stond nog nooit zo hoog

Het zeeniveau blijft stijgen. De recordhoogte van 2014 ligt dan ook helemaal in lijn met de stijging van de voorbije 20 jaar. Dat betekent dat er zo’n 3,4 mm is bijgekomen.

Weinig goed nieuws van de polen

Het gebied rond de Noordpool kende zijn vierde warmste jaar sinds metingen er gestart zijn aan het begin van de 20e eeuw. In vergelijking met de periode 1998-2010 begint het ijs nu maar liefst 20 à 30 dagen vroeger te smelten. De minimale ijsoppervlakte rond de Noordpool was in 2014 dan ook bijzonder klein.

De metingen van Antartica vertellen een ander verhaal. Daar spelen de regionale verschillen een grotere rol. Sommige regio’s waren warmer dan normaal, andere een pak kouder dan gemiddeld. Het gevolg van deze fluctuaties is dat voor het derde jaar op rij een recordoppervlakte aan ijs werd gemeten.

Meer tropische stormen dan gemiddeld

Ten slotte waren er in 2014 91 tropische cyclonen, ver boven het gemiddelde van 82 in de periode 1981–2010. In de Pacifische Oceaan waren er 22 met een naam, het hoogste aantal sinds 1992. Na een rustig 2013, was de Atlantische Oceaan in 2014 ook kalmer dan in het verleden.

26 extreme weersituaties wereldwijd

Als je 2014 in meer detail wil verkennen, surf dan zeker naar de site van NOAA. Elk van de verschillende fenomenen wordt er gedetailleerd toegelicht. Er is ook een overzicht van 26 extreme situaties die voorkwamen over heel de wereld.