2000 hectare landbouwgrond vernield door boeren zelf

Landbouwgrond wordt niet vernield door regen, zoals de Boerenbond ons wil doen geloven.

2000 hectare landbouwgrond vernield door boeren zelf

Landbouwgrond wordt niet vernield door regen, zoals de Boerenbond ons wil doen geloven. De boer doet het zichzelf aan. Jarenlang ploegen, monocultuur en het leegroven van de reserves is nefast voor de bodem.

Op de website van ‘De Standaard’ van 18 december is een bericht overgenomen van het VTM-nieuws met als titel_ ‘2000 hectare landbouwgrond vernield door regen’. In het korte fragment komen boeren en een vertegenwoordiger van de Boerenbond aan het woord die uitleggen dat door de natte omstandigheden de velden verzopen zijn en dat het onmogelijk is om de aardappelen te rooien en de velden opnieuw in te zaaien. Ongeveer 2000 hectare oogst is verloren gegaan door de vorst van vorige week en door de huidige natte omstandigheden.

Enkele cijfers

Volgens het KMI is het in augustus zeer droog geweest (– 71,6% tov van de gemiddelde neerslag in augstus van de laatste 30 jaar) en ook september was een relatief droge maand (– 25,1%). De oktobermaand was dan wel aanzienlijk natter dan normaal (+ 60%), de maand november was weer een droge maand met een neerslaghoeveelheid die 41,5% lager ligt dan het 30-jarig gemiddelde.

Ploegcultuur

Hoe komt het dan dat in een herfst die aanzienlijk droger is dan normaal, er toch velden zijn die lange tijd onder water staan? Het heeft niet met de neerslag te maken maar met de grondstructuur van het veld te maken. Jarenlang ploegen, monocultuur en het leegroven van de reserves in de bodem heeft nefaste gevolgen. Dat wordt nu stilaan duidelijk.

Slake-test

In onderstaande video worden 2 verschillende bodems vergeleken. U kunt direct heel duidelijk het verschil zien tussen deze 2 bodems: de eerste bodem wordt niet geploegd, het organische stofgehalte wordt op peil gehouden en wisselteelt wordt toegepast. De andere bodem wordt geploegd, bespoten met pesticiden en krijgt kunstmeststoffen. De resultaten spreken voor zichzelf.

Infiltratieprobleem

Door jarenlang slecht beheer van landbouwgronden is er geen neerslagprobleem, maar een infiltratieprobleem. Getuige zijn ook alle modderstromen die van de velden aflopen zodra het enkele uren regent in het najaar. De boeren moeten niet klagen over teveel neerslag (want die is er niet), ze moeten in eigen boezem kijken en eens nadenken waarom het water dagen, zelfs weken op hun veld blijft staan en niet wegtrekt.