Natuur kreeg vorig jaar 21 miljoen ton plastic afval te verwerken

Plasticvervuiling bestrijden tegen 2040 kost 0,5 procent van globaal bbp, maar inactie kost nog veel meer.

Natuur kreeg vorig jaar 21 miljoen ton plastic afval te verwerken
Photo by Sigmund / Unsplash

In 2022 is maar liefst 21 miljoen ton plastic in het milieu terechtgekomen - bijna een derde meer dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Het OESO-rapport verschijnt net tijdens een belangrijke VN-top in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Daar zijn 175 landen samengekomen om tot een internationale bindende overeenkomst te komen om plasticvervuiling tegen te gaan.

Business as usual

Volgens het rapport is het huidige ‘business as usual”-scenario  onhoudbaar. Het gebruik van plastic zou blijven groeien, wat zou leiden tot een toename van 50 procent in de lekkage van macroplastics in het milieu tegen 2040: jaarlijks zou 30 miljoen ton plastic in het milieu lekken, waarvan 9 miljoen ton in de oceanen.

Het rapport benadrukt dat ambitieuze internationale actie de gevolgen voor mens en milieu kan verminderen. Het prijskaartje is aanzienlijk: zo’n 0,5 procent van het wereldwijde bbp. Maar de kosten van niets doen zijn nog veel groter, zegt de OESO.

“Plasticvervuiling vormt een toenemende bedreiging voor het milieu en heeft gevolgen voor leefgebieden en natuurlijke ecosystemen, met alle gevolgen van dien voor duurzame economische groei en menselijk welzijn”, schrijft Jo Tyndall, OESO-directeur voor Milieu. “Nu de onderhandelingen voor een internationaal, wettelijk bindend verdrag over plasticvervuiling plaatsvinden, is er behoefte aan meer cijfers om de besluitvorming te onderbouwen.”

Scenario’s

Ze benadrukt dat, ondanks de toenemende urgentie om plasticvervuiling te verminderen, het huidige beleid ontoereikend is.

Daarom schuift het rapport vier beleidsscenario’s naar voren om plasticvervuiling aan te pakken. Het meest ingrijpende scenario voorspelt “bijna het einde van plasticvervuiling” tegen 2040”.

Daarvoor moet tegen dan zo’n 115 miljoen ton slecht beheerd afval vermeden worden. Dat vereist aanzienlijke investeringen, internationale samenwerking en steun voor minder ontwikkelde landen in hun overgang naar een economie zonder plastic afval.

Dit is een interim-rapport, aldus de OESO. Het volledige rapport, met een diepgaandere analyse en meer gedetailleerde beleidsrichtlijnen, zal in de eerste helft van volgend jaar worden gepubliceerd.

Bron: IPS