Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Over wolven en rivieren

Jan Leyssens

Het woord ecosysteem wordt de laatste tijd te pas en te onpas gebruikt in bedrijfscontext. Al te vaak weet niemand echt wat het woord betekent en al zeker niet wat je ermee bent. Om maar te zeggen, in een spelletje bullshit-bingo zou het woord niet misstaan.

De term ecosysteem wordt vaak gebruikt om te beschrijven wie de competitie is binnen de markt waarin je opereert. Omdat concurrentie geen actief onderdeel kan uitmaken van je business model (je kan het namelijk niet echt sturen of managen), moet het ergens anders geplaatst kunnen worden om het grotere beeld van de bedrijfsstrategie te kaderen. ‘Ecosysteem’ wordt vaak gezien als dit kader. Het bekt lekker, klinkt redelijk groen en geeft de indruk dat je organisatie in systemen kan denken.

Maar zicht hebben op een systeem is niet hetzelfde als denken in of werken met systemen. Het woord dat we zoeken voor het grotere kader te omschrijven is ‘bedrijfsomgeving’ of ‘bedrijfscontext’.

Dit alles betekent echter niet dat inzicht in ecosystemen niet belangrijk is in bedrijfscontext. Plaats het gerust onder het label ‘biomimicry op managementniveau’. Naast weten wie de competitie is in je markt, is het veel belangrijker om te begrijpen hoe die concurrentie zich tot elkaar verhoudt. Dit klinkt allemaal redelijk complex (en dat is het ook meestal), maar onderstaand filmpje maakt hopelijk veel duidelijk:

https://www.youtube.com/watch?v=ysa5OBhXz-Q

Dit is een ecosysteem in actie. En kennis van dit soort kettingreacties is enorm krachtig in een business omgeving.

Een traditioneel bedrijfsleider weet wie de wolven zijn voor wie hij moet oppassen en de herten die hij kan verjagen voor zijn stukje land. Iemand die kennis heeft van ecosystemen weet hoe hij rivieren kan verleggen en een ganse omgeving kan vormgeven.