Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Voz: stem artisanale wevers doen weerklinken in haute couture

Kim Clemens

Move over Michael Kors en Tommy Hilfiger: de revelatie van de komende New York Fashion Week wordt Voz, een modecollectief dat stoffen van Chileense traditionele wevers naar de catwalk brengt. Of hoe Fair Trade en High Fashion geen tegengestelden hoeven te zijn.

Bezieler van Voz is Jasmine Aarons. Aarons heeft een missie: productdesign weer vermenselijken en oude tradities doen heropleven. Ze trok naar de Mapuche-wevers in het zuiden van Chili, en leerde hen wat meer over design en sociale innovatie. Via IndieGogo tracht het modecollectief nu aan genoeg fondsen te geraken om een volledige artisanale collectie te showen tijdens de New York Fashion Week in februari. Een kostelijke grap, Aarons hoopt om 20.000 dollar. Met die som wil ze kwalitatieve en ethisch verworven materialen kopen (lama- en alpacawol, zijde, katoen en natuurlijke kleurstoffen), de wevers betalen, hun kleine studio in Chili onderhouden en de lijn promoten in de VS.

Tegen wegwerp

'Voz moet het tegengif zijn van de huidige wegwerpfilosofie in de huidige modewereld zijn', aldus Aarons. 'De wevers waarmee we werken zijn meestal de laatste generatie die nog weet hoe ze de traditionele kunst in leven moeten houden of wat de symbolen betekenen voor hun gemeenschap. De jongeren zien het immers niet als een vaardigheid die hen nog iets kan opleveren. Door hen te helpen hun designs te verspreiden kan ook de traditie blijven voortbestaan.'

Moderne vertaling

Een internationaal team van ontwerpers vertaalt de historische motieven in moderne items. Een team van 27 wevers brengt ze dan tot leven. 'Het is een verrijking om terug te kijken hoe men vroeger produceerde, in plaats van voor steeds snellere en vluchtigere technologieën te kiezen. Wij geloven dat dit de toekomst is van de mode-industrie.'

Helpen kan via www.indiegogo.com/voz