Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Verslaafd aan commons

Merel Claes

Hebben we het lef om de realiteit van onze tijd onder ogen te zien? Verslavingen laten sporen van vernieling na en moeten op tijd gestopt en genezen worden. Het is gemakkelijk om een verslaving op een kleine schaal waar te nemen. We kunnen een  verslavingsetiket plakken op gemarginaliseerde individuen of louche buurten. Als we uitzoomen op een grotere schaal hebben we het vaak moeilijker maatschappelijk verslavend gedrag te herkennen en erkennen. De sporen van zelfdestructief menselijk gedrag zijn voelbaar op de planetaire schaal. Enkele schrijnende voorbeelden:

"Midway Island"

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=1I7on22jA48]

Soja in Argentinië

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=y063CinbEuI]

Textiel in Bangladesh

Bangladesh-1

Bekijk de interactieve videopresentatie van The Guardian over de textielsector in Bangladesh:  http://www.theguardian.com/world/ng-interactive/2014/apr/bangladesh-shirt-on-your-back

Lef

Dit zijn enkele signalen dat wij als maatschappij verslaafd zijn aan wegwerp spullen, goedkoop eten en snelle mode. Maar er zijn meer voor de hand liggende signalen, nog enkele zijn Chinees smog, een gebroken oceaan en de Aral zee die verdampt is tot enkele meertjes.  We vernietigen organen van de systemen die ons leven mogelijk maken. Misschien moeten we ons afvagen of het –verslaving- is dat ons tegenhoud om constructief om te gaan met onze commons? Hebben we het lef om de realiteit van onze tijd onder ogen te zien?

Een Engelse versie van dit artikel van Merel Claes lees je hier. foto van http://visibleearth.nasa.gov/view.php?id=60508