Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Tianfu, de ecologische stad

Niel Staes

© smithgill

Een stad waar alles op wandelafstand is. Een stad die volledig duurzaam, betaalbaar en bovenal autoloos is. Dat is het idee van Tianfu, een stadsontwerp door Adrian Smith en Gordon Gill voor een buitenstad van Chengdu. Alles binnen deze 'Great City' moet dus te voet bereikbaar zijn. Centraal moet er een transporthub komen voor langere afstanden naar andere steden. Dit alles voor een stad van 80.000 inwoners.

Great City 2

Tianfu zou 1.3km² groot zijn, omringd door landbouwgebied. 15% binnen de stad wordt gereserveerd voor groen, 25% voor transport. De overige 60% zijn dan voor constructie. Doelstelling is om te zorgen voor een enorm laag verbruik van energie en water, respectievelijk 48% en 58% minder dan een vergelijkbare, andere stad. En dat is nog maar het begin. Smith and Gill mikken op een reductie van 89% restafval en 60% CO2. Bovendien wordt seizoensenergie verzameld tijdens de zomer en omgezet in energie voor verwarming en warm water tijdens de winter.

Het utopische project heeft een richtdatum van 2021. Daarna wordt Tianfu de thuis voor 30.000 gezinnen. Deze kunnen niet enkel genieten van een stad vol zonnepanelen, maar ook van een hyper-centraliteit. Door alles op maximaal 15 minuten stappen te organiseren, elimineren de ontwerpers de nood voor auto's. Dit opent ruimte voor groen en parken, voet- en fietspaden.

Ontdek het ontwerp op de projectpagina van AS+GG of download de volledige projectfiche.