Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Technologische ongehoorzaamheid in Cuba

Floris Van Cauwelaert

http://www.youtube.com/watch?v=v-XS4aueDUg

Technologische ongehoorzaamheid... terminologie om van te houden. De bedenker ervan is de Cubaanse ontwerper Ernesto Oroza. Hij verzamelde ontwerpen die Cubaanse doe-het-zelvers in crisistijden maakten, uit noodzaak eerder dan voor het plezier, maar ook zonder aan regels gebonden te zijn. Desobediencia tecnológica dus. In de korte reportage hierboven, legt Ernesto Oroza het zelf helemaal uit. Die Cubaanse doe-het-zelf-cultuur is de reden voor sommigen om Cuba tot DIY-land te dopen met de grootste maker-community in de wereld.

DIY-boeken

In specifieke tijden van crisis werkten  overheid, wetenschappers, technici en individuen samen en vormden ze samen de Asociación Nacional de Innovadores y Racionalizadores (ANIR).  De overheid deelde nuttige kennis it het leger over hoe zelf dingen maken via boeken. Die kennis en de spullen die er het product van waren, werden op hun beurt verder gedeeld en verfijnd, ook weer via boeken.

Período especial

Cuba was verschillende keren op eigen capaciteiten aangewezen: toen de Amerikanen na de revolutie aan de deur werden gezet, verdween ook heel wat productiekennis en -capaciteit. In tweede periode moest het land zich aanpassen aan Russische technologie. Een derde periode, misschien wel die waar het meeste druk van uitging, was de 'Periodo Especial'. Toen de Sovjetunie in elkaar klapte, verdween ook de steun aan Cuba. Het eiland moest zo een 'peak oil' ondergaan, met belangrijke gevolgen voor de  landbouw. Cuba moest op zoek naar oplossingen. De bevolking werd steeds weer gemobiliseerd. Ook de bricoleurs.

Resilience

Leerrijk om te zien hoe veerkrachtig een nochtans arme gemeenschap kan zijn. Leerrijk ook te zien wat mogelijk wordt wanneer intellectuele rechten overboord gaan en design in een open omgeving gebeurt, peer-to-peer.

(Dank voor tip Isabelle Bombeke!)

Meer weten: