Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Solarcooking, koken op zon, spaart hout

Ward Van den Broeck

Een duurzaam alternatief voor je barbecue? De Solar Cooker.

Eenvoudig gesteld is dat een kookplaat met een holle spiegel er rond. Het licht van de zon wordt door de spiegel gebundeld en op de kookplaat gereflecteerd. Die warmt op, en zo kan je starten met bakken en braden. De enige voorwaarde is een helderblauwe hemel.

Omdat een helderblauwe hemel meestal ook een voorwaarde is om je met je gezelschap naar de tuin (of park) te verplaatsen, is het echt een ideaal instrument om frieten te bakken voor de hele kliek. Lieven Scheire, de televisie natuurkundige, is daar naar eigen zeggen in geslaagd, en ik geloof hem vrij.

Wel is het handig als je de regels kent. Die kan je vinden op de Solarcooking website, onder 'veelgestelde vragen'. Het maakt bijvoorbeeld niet uit hoe hoog of laag de gevoelstemperatuur is. Een Solar Cooker werkt puur door het zonlicht. Het is dus belangrijk om je te schikken naar de zon.

De Solar Cooker heeft over de hele wereld fans, bezoek maar eens SCI of SCW Sliedrecht. De grootste potentiële afzetmarkt voor deze toestellen, zijn uiteraard bewoners van zonovergoten landen. Vooral daar waar nog met houtvuur wordt gewerkt, worden met een solar cooker van dag één op bomen bespaard.

En als je handig bent, maak je er gewoon zelf één:

Foto's via Solar.cooker op Flickr