Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Smappee: autodidactische energiemeter voor thuis

Lisa Leysen

smappee-2

Het sluimerverbruik van huishoudelijke toestellen kan al snel oplopen tot 200 EUR per jaar. Negen op tien Vlamingen heeft ook geen zicht op hoeveel kWh hij verbruikt, laat staan welke (verborgen) energievreters doorwegen in de energiefactuur. De slimme energiemeter Smappee, ontwikkeld in Kortrijk, kan je daarmee helpen.

De Kortrijkse technologie-startup Smappee lanceert een energiemonitor, die met één eenvoudige aansluiting ter hoogte van de verdeelkast in staat is om het exact huishoudelijk verbruik weer te geven én je elektrische toestellen te herkennen. Alle gegevens worden bovendien real-time gemeten en weergegeven via een app voor smartphones en tablets. Zo weet de gebruiker precies welke actie hij moet ondernemen om zijn energieverbruik bij te sturen. De applicatie geeft duidelijke grafieken weer met verbruik en energiekosten op dagelijkse, maandelijkse of jaarlijkse basis. Je kan ook bekijken wat je vrienden verbruiken en awards winnen wanneer je goed bezig bent.

Plotse pieken, verborgen energievreters of ongewoon verbruik van een verouderde machine - Smappee registreert alle huishoudelijke verbruiksgegevens en geeft het uitgesplitste en het totale verbruik weer op je smartphone of tablet. Je kan tot 12% per jaar besparen zonder in te boeten aan comfort.

Elektrische melodieën

De technologie van smappee herkent de verschillende “storingspatronen” van elk apparaat dat is aangesloten (een beetje zoals wij melodieën herkennen). Zo worden de verschillende apparaten en hun verbruik continu gemonitord en worden die gegevens in real-time doorgestuurd naar een overzichtelijke app. Door één eenvoudige aansluiting ter hoogte van de verdeelkast heb je zicht op al je energieverbruik, waardoor je geen aparte plug-ins nodig hebt per toestel.

Processed with VSCOcam with f2 preset

smappee-1Stopcontacten met remote control

Bovendien kan je enkele slimme stekkers gebruiken in de woning die je van op afstand aan en uit kan zetten. Da's handig voor de drukste kruispunten van elektrische apparaten, de vele waaklichtjes van televisies ed, of ook de grootste energievreters in huis. Daarnaast kan je ook de opbrengst van je zonnepanelen opvolgen, als je die zou hebben.

De lifehackers onder ons kunnen via IFTT op maat hun eigen smappee-toepassingen ontwikkelen. Zoals mailtjes ontvangen wanneer een bepaald piekverbruik wordt bereikt, of een Philips Hue lamp aanzetten om je te helpen wakker te worden etc.

De smappee kost 199 Euro.

https://vimeo.com/77602374