Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Replicator 2: 'Macintosh der 3D-printers'

Floris Van Cauwelaert

Makerbot heeft een nieuw model desktop 3D-printer op de markt gebracht, de Replicator 2. Makerbot heeft er alles aan gedaan om 3D-printen zo toegankelijk mogelijk te maken. Zo moet je de printer niet langer zelf monteren, hij komt gebruiksklaar uit de verpakking. De Replicator 2 is de vierde generatie Makerbot model en voor het eerst koos de firma voor een closed source model (Vroegere modellen werden duchtig gekloond). Dat heeft waarschijnlijk te maken met de 10 miljoen dollar financiering die Makerbot, ontstaan uit research en hackerspaces in Brooklyn, kreeg van onder meer Amazon-oprichter Jeff Bezos.

Volgens Chris Anderson, hoofdredacteur van Wired, beleven we het Macintosh-moment voor 3D-printen. De Replicator 2 brengt desktop manufacturing binnen ieders bereik. Anderson mag je gerust een echte believer noemen. Hij is de bezieler van DIYDrones én hij schreef de bestseller 'The Long Tail: Why the Future of Business Is Selling Less of More'. Zijn nieuwe boek 'Makers: The New Industrial Revolution' verschijnt in oktober 2012.

Vraag is of het zo'n goed idee is om op iedere desktop alweer een nieuwe printer te willen plaatsen. Plan C, het Vlaams transitienetwerk voor duurzaam materialenbeheer, denkt van niet. Met haar project iMade wil ze 3D-printen en andere rapid manufacturing technologieën beschikbaar maken via een netwerk van lokale dienstencentra, gekoppeld aan bij voorbeeld sociale werkplaatsen en kringloopcentra.

Wat de Replicator 2 kan en hoe je hem kan bedienen zie je in de filmpjes hieronder.