Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Regering over plastic zakjes: "beoogde gedragsverandering gerealiseerd"

Floris Van Cauwelaert

"De milieuheffing (zgn. picknicktaks, op wegwerptassen en –zakken, wegwerpeetgerei, platen, vellen, foliën, stroken, strippen en andere platte producten, bladaluminium) wordt opgeheven, omdat deze heffing de beoogde gedragsverandering heeft gerealiseerd waardoor de opbrengsten nog amper opwegen tegenover de administratieve kosten in hoofde van zowel de overheid als het bedrijfsleven."

I wish. Deze passage uit het nieuwe federale regeerakkoord is wereldvreemd. Zo zou ons gedrag zijn veranderd ten aanzien van plastic zakjes. Regelmatig vergeet ik zelf een herbruikbare zak of rugzak mee te nemen naar de winkel, dus hoe is mijn gedrag dan veranderd? Er wordt hier enkel "in hoofde van de overheid en het bedrijfsleven" gedacht. Dat staat er letterlijk. Ik ben er zeker van dat de onderhandelaars één of andere statistiek kunnen opdiepen die hun stelling bewijst maar dat woord gedragsverandering is in deze context ridicuul. In een interview met Paul De Grauwe stelt die nog dat de overheid met fiscaliteit een krachtig en cruciaal instrument in handen heeft om de groene economie te stimuleren en de duurzame transitie mogelijk te maken. Deze regering zet dit alles in de koelkast at the stroke of a pen. Lulkoek dus. Lees hier wat meer over het probleem:

8230025804_619ff501d6_z