Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Provincie Antwerpen lanceert vergroeningsproject

Niel Staes

plekjes

50 Antwerpse gemeenten engageerden zich om deel te nemen aan een nieuw project: Buiten-gewone plekjes! Samen gaan ze op zoek naar verrommelde plekjes in de provincie Antwerpen en kunnen hierbij best wel wat hulp gebruiken. Het maakt niet uit of je eigenaar, huurder, landbouwer, natuurvriend of gebruiker bent, iedereen mag mee plekjes aanmelden. Uit alle voorstellen worden ten slotte een aantal winnaars gekozen. Samen met de potentiële gebruikers wordt een ontwerp op maat gemaakt en gerealiseerd.

Het project werd officieel gelanceerd op 2 april en loopt tot de herfst van 2014. In totaal zullen er 50 winnaars (max. 1 per gemeente) uitgeroepen worden die door de regionale landschappen zullen omgetoverd worden. In een laatste fase worden drie 'gerenoveerde' plekken uitgebreid in de kijker gezet en feestelijk geopend.

Het project verloopt in een aantal seizoensfases.

tijdlijn

Hoe kan je deelnemen?

'Buiten-gewone Plekjes' vraagt om bij elke inzending een concreet voorstel te doen voor de toekomstige inrichting. Op die manier krijgen ze een duidelijk beeld over de noden van van de plek. Een buiten-gewoon plekje is wel een heel ruim begrip. Het gaat eigenlijk over een gewoon plekje buiten,  bij jou in de buurt dat er wat verwaarloosd bij ligt.

De bijhorende website geeft ook een aantal voorbeelden om het helemaal duidelijk te maken:

  • een ongebruikt lapje grond omtoveren tot een fruitboomgaard of volkstuintje
  • de omgeving rond een kapelboom opknappen en er terug een gezellige zithoek van maken
  • een vergeten buurtparkje opfleuren zodat het er terug aangenaam vertoeven is voor jong en oud
  • een grijs hoekje in de straat transformeren tot een speels bloemenveldje

Er zijn ook een aantal haalbaarheidscriteria. De focus van het project moet liggen op ingroenings- en niet op infrastructuurwerken. Er wordt een richtbudget van €2000 voorzien dat 2/3 van de kosten moet dekken. De eigenaar of gemeente moet de rest voorzien. Publieke plekjes en lange-termijn plannen krijgen voorrang.

Interesse om deel te nemen of wil je wat meer informatie? Bekijk dan zeker de leuke website van Buiten-gewone plekjes.