Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Plan C daagt uit: eco-design voor 3D-printers

Floris Van Cauwelaert

logo ADCPlan C lanceert de Additive Design Challenge en daagt designers, denkers en doeners uit om 3D-printing en andere vormen van additive manufacturing te gebruiken om nieuwe designs te creëren voor een positieve impact op de planeet. Eco-design kruisen met additive manufacturing, nog te vaak vergeten in de 3D-hype? Volgens Plan C wel.

Jiska Verhulst (directeur Plan C): "De 3D-printtechnologie heeft veel meer in zijn mars dan wat zelfgemaakte gadgets. Als je de kracht van deze technologie goed inzet, kan je er op vele vlakken het verschil mee maken. Wij willen met deze Challenge doorheen de hype kijken, naar wat de technologie van de 21ste eeuw ons écht te bieden heeft. Voor mens en planeet."

Hexagoon

Iedereen mag deelnemen aan de wedstrijd. Eender welk idee kan door de jury geselecteerd worden om dan, met gratis professionele coaching, ook echt gemaakt te worden.  Om kans te maken stelt Plan C enkele criteria voorop. Maak iets dat op maat kan worden gemaakt, lokaal en duurzaam. Designs moeten ook rekening houden met het moment dat het nut opgebruikt is. Het mooiste dat Plan C meegeeft is een hexagoon, een toolbox van 6 principes die je kunnen inspireren bij de creatie: Nature, Materials, People, Usefulness, Knowledge en Legacy. Ontdek ze hier.

Maak de toekomst

famworkshop-66

3D-printen is big, maar de link met eco-design is niet altijd even helder. Er zijn dan ook wat valkuilen: energieverbruik, beperkingen in de materialen enz. Alvast één van de mooiste design communities die 3D-printen inzetten voor sociale doeleinden is Enabling the Future. Ze ontwerpen kleurrijke protheses voor kinderen. 3d-printen maakt het mogelijk ze voor weinig geld te fabriceren. Op korte tijd is Enabling the Future een global community geworden. Da's zo'n typisch hartverwarmend verhaal rond 3D-printen.

Hoe vaak heb je gezien dat 3D-printing ten volle benut wordt om producten te maken met een positieve impact op mens en planeet?

Wie op Thingiverse en Shapeways - twee online marktplaatsen - gaat zoeken, ziet vooral veel gadgets en ornamenten. Vaak gaat het om spullen die goed illustreren hoe je met 3D-printen in één keer complexe vormen kan fabriceren, terwijl je met traditionele methodes verschillende onderdelen aan elkaar zou moeten hechten om het zelfde resultaat te bekomen. Maar veel meer zie je nog niet. Het blijft vaak dezelfde spullen maken op een andere manier. Ongetwijfeld moet er meer mee te doen zijn. De wedstrijd van Plan C komt dus op een goed moment. We hebben al wat kunnen experimenteren met de nieuwe technologie, nu is het tijd om er echt nuttige, slimme dingen mee te doen. Al wie dus de toekomst zelf wil maken, kan zich melden op challenge.plan-c.eu. Allen daarheen!