Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Phonebloks in zee met Motorola

Kristof Maddelein

motorola-phonebloks-2 motorola-phonebloks-1

Het Phonebloks-verhaal krijgt een serieuze staart. Nu blijkt er opeens interesse te zijn voor dit modulaire telefoonconcept vanuit de industrie. Niemand minder dan telefoonfabrikant Motorola wil met de Phonebloks-bedenker samenwerken.

Afgelopen september haalde het de wereldpers: de jonge Nederlandse ontwerper Dave Hakkens ergerde zich aan de beperkte levensduur van zijn smartphone.  En vooral ook aan het wegwerpgedrag dat daarmee gepaard gaat. Wat als hij een telefoon kon maken die je langer kon houden? Wat als je je smartphone gemakkelijk kon repareren en upgraden zonder het hele toestel te moeten vervangen?

Hakkens stelde zijn concept voor met een online filmpje. 12,5 miljoen YouTube views later was Phonebloks the talk of the town en van de rest van de wereld.

Wegwerpgedrag

Hakkens bedoeling is om de wereld van de smartphone grondig te veranderen met een modulair systeem dat moet beletten dat we elke 2 jaar een nieuw toestel kopen.  Volgens Motorola deelt het bedrijf dezelfde visie als die van Hakkens en daarom gaan beiden met elkaar in zee.

Productie en community hand in hand

Ara, zoals Motorola het project noemt, moet volgens de telefoonfabrikant een vrij en open platform worden voor modulaire smartphones. Bij die telefoons kunnen onderdelen, zoals een scherm of een grotere batterij, aan het frame van het toestel worden bevestigd en verwijderd.

Bij de samenwerking tussen Hakkens en Motorola speelt de Phonebloks community -de supporters- een belangrijke rol. Met het project Ara wil Motorola open zijn over de stappen die gezet worden in het ontwikkelingsproces. De Phonebloks-supporters dienen voor Motorola als klankbord om te toetsen of de ontwikkeling van het product de goede kant op gaat.

Naar de winkel?

Wanneer het eerste model van de blokjestelefoon op de markt komt, is nog niet bekend. Wel heeft Motorola aangekondigd binnenkort met een ‘developer kit’ te komen, een gereedschapskist voor techneuten die zelf blokjes voor de toekomstige telefoon willen ontwerpen.