Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Op Velodossier.be melden Brusselse fietsers gevaarlijke verkeerssituaties

Floris Van Cauwelaert

Screenshot Velodossier.be

Op Velodossier.be kunnen fietsers in Brussel gevaarlijke verkeerssituaties melden door een foto of video van de plaats op te laden en op een kaart te plaatsen. Het initiatief is het vervolg van Geef jezelf een fietspad cadeau van Joost Vandenbroele. Met het Velodossier plannen de initiatiefnemers naar de rechter te stappen om een betere infrastructuur juridisch af te dwingen. 

De crowdsourcing van gevaarlijke verkeerssituaties voor fietsers in Brussel heeft al 86 inzendingen opgeleverd in de eerste week dat het platform online kwam. Velodossier.be stelt zelf ook GoPro camera's ter beschikking van fietsers om bepaalde de problemen beter in beeld te brengen.

Schaamstrook

https://www.youtube.com/watch?v=lGIYKX3Ki_w

In de week van het virale filmpje 'Brussels Bike Jungle' komt in één klap weer heel wat druk op politieke verantwoordelijkheden om scheefgegroeide situaties recht te trekken. Niet dat die daar van wakker liggen. Het hele Rogier-kruispunt is in heraanleg en alle fietsers hebben al kunnen zien dat het gloednieuwe fietspad langs de Kleine Ring aan de kant van de Nieuwstraat niet meer is dan een schaamlap, een doekje voor het bloeden. En fietsers zullen daar bloeden, dat lijdt geen twijfel. Bovenstaande video illustreert dat maar gedeeltelijk. Ter hoogte van de Nieuwstraat staat het té smalle fietspad op drukke momenten vol met voetgangers.

Naar de rechter

De Brusselse fietsers die Velodossier.be hebben opgestart, willen dus beter en willen dat afdwingen bij de rechter. Net als recent bij De Klimaatzaak hoopt men dat de rechtbank beleidsmakers in de goede richting te duwen.

Fietsen in Brussel zit in de lift, maar de infrastructuur blijft achterwege. In Valence in Frankrijk slaagde een fietser erin om de aanleg van een fietspad bij de rechtbank af te dwingen. Het was een precedent dat anderen inspireerde. Wij willen in België hetzelfde bereiken. Met de hulp van juridische expertes willen we ervoor zorgen dat er in Brussel méér en veiligere fietspaden komen. We beginnen met onveilige fietspaden zichtbaar te maken.

Voeg je eigen foto's en video's toe op Velodossier.be.