Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Plastic confetti in oceanen

Floris Van Cauwelaert

De documentaire 'Plasticized' brengt het relaas van de expeditie van 5 Gyres vorig jaar in de Zuidelijke Atlantische Oceaan die als doel had het meten van de hoeveelheid plastic in de oceaan. We hebben het hier al gehad over die fameuze 'plastic soep' in de oceanen (zie 'Marine drone eet plastic soep' en '19-jarige student wil plasticsoep in oceanen opruimen'). Wat Plasticized interessant maakt, is dat je kan zien waarover het gaat. Niet zozeer eilanden van plastic afval die ronddobberen, maar kleine deeltjes plastic confetti die overal in het water zitten. In de documentaire zie je hoe in het oppervlaktewater nooit géén plastic zit. De confetti is overal. Door stromingen verzamelt het afval zich wel en is de concentratie dus veel hoger op sommige plaatsen. Maar de hele Atlantische Oceaan heeft het zitten. Eén van de expeditieleden zegt dat de oceanen kuisen onmogelijk is geworden en dat alle aandacht naar preventie moet gaan. Geen materialen maken waarvan we niet kunnen garanderen dat de biologische afbraak ook in de oceaan kan gebeuren. Idealisme?

Zie onder ook nog een korte TED-lezing van Captain Charles Moore (Algalita Marine Research) die als één van de eerste aandacht vroeg voor het probleem van plastic soep en de 'Great Pacific Garbage Patch'.