Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Noordpool schakelt versmelting hoger

Wim Verbeke

Graph via Arctic Sea Ice Blog

Noordpoolijs smelt veel, veel sneller dan zelfs de beste klimaatmodellen hebben voorspeld. De reden is vermoedelijk de terugkoppelingssystemen die niet in de modellen werden opgenomen.

Het nieuwste NOAA-rapport 2012 vermeldt de recordsmelt van het zeeijs de voorbije zomer, verlenging van het groeiseizoen in de toendra en recordtemperaturen gemeten in de permafrost van Alaska. Ook werd massieve algenbloei geobserveerd in zogenaamde zoetwatermeren, een indicatie voor hoge smeltwaterstromen, en vermindert de kans op overleven van de poolvos.

Meest problematisch naast stijgende permafrost temperaturen, zijn de duur van het smelten en het feit dat bijna over het volledig oppervlak ijs aan het smelten was. Beide waren nog nooit zo uitgebreid. Een volledige discussie is te vinden hier (climateprogress), we vertalen u nog het citaat van poolonderzoeker Jason Box: “Met smelt over het volledige oppervlakte tot de hoogste gebieden die tot nu toe gekend waren als de droge sneeuwzones, werd in 2012 in Groenland een nieuwe grens overschreden. Herstel van de zulke uitgebreide smelt is enkel mogelijk onder een langdurig koeler klimaat wat onwaarschijnlijk lijkt.” De totale Groenlandse ijsmassa is goed voor 6m globale zeespiegelstijging.