Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Modulaire woningbouw met scheepscontainers

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Modulaire woningbouw met scheepscontainers

Elke Van Rompuy

Op zoek naar een milieu- en budgetvriendelijke woonst? Wat dacht u van een herbruikte scheepscontainer? In België is deze trend (nog) niet doorgebroken maar o.a. in Nederland, Engeland en Amerika kijken ze niet meer op van een container als buur. Zo vind je in LA en Londen stijlvolle complexen van containerwoningen en in Amsterdam een heus studentendorp bestaande uit 1000 scheepscontainers.

Gebruikte scheepscontainers krijgen een tweede leven als huis, restaurant, bar of winkel. Uiteraard ondergaan ze naast een grondige kuisbeurt ook een make-over alvorens ze dienst kunnen doen als woonst. Zo kunnen er deuren en ramen in voorzien worden, kan men opteren voor een fel kleurtje en kunnen de buitenwanden verwijderd worden.

Het Nederlandse bedrijf Tempohousing is een van de producenten van bewoonbare scheepscontainers. Deze worden volledig afgewerkt, inclusief badkamer, keuken, verwarming, electriciteit, isolatie en ramen en deuren, en ter plaatse geleverd. Prijskaartje? 20.000 euro voor een instapklare woonst van 30m2. Je moet wel nog bijkomende maar beperkte werken en kosten voorzien voor eventuele trappen, daken(terrassen) en funderingen.

Naast zijn prijs, ecologisch aspect en levertermijn vormt ook zijn mobiliteit een extra troef. Je huidige buurt, stad of thuisland beu maar geen zin je droomwoning op te geven? Je containerhuis kan makkelijk "gedemonteerd" worden en via een camion ter land, ter zee en in de lucht vervoerd worden naar zijn nieuwe bestemming.

Bijkomend voordeel is zijn modulariteit: net als legoblokken kan je je huis vergroten, verkleinen of de indeling veranderen; Als je nu een huis koopt, hou je best al rekening met je toekomstige gezinssituatie anders kan het goed zijn dat je huis een aantal jaren en kinderen later veel te klein is geworden. Ook hier bieden containerwoningen een oplossing. Zo kunnen 2 personen die elk een containerwoonst bezitten deze makkelijk aan elkaar "vastklikken" of kan een verdieping bijgebouwd worden voor de kinderen. De kinderen kunnen zelfs hun eigen woonst (=container) meenemen eens ze beslissen het ouderlijke huis te verlaten.

De Amerikaanse architect Matthew Coates en de Britse ingenieur James Green gaan zelfs nog een stapje verder met de ontwikkeling van het Eco-Pak huis. Deze is zowel een huis in een container als een container in een huis. De hergebruikte scheepscontainer bevat alle stalen elementen noodzakelijk voor de bouw van een echt huis. Eens de container volledig uitgeladen is en het huis gebouwd wordt ook de container geïntegreerd in het huis als een volwaardige slaapkamer, keuken, opbergruimte,...