Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Meer plastics dan vislarven in Oostenrijkse Donau

Floris Van Cauwelaert

Toen Oostenrijkse wetenschappers onderzoek deden naar de verspreiding van vislarven in de Donau, deden ze enkele vreemde vaststellingen. Ze vonden meer plastics in hun netten dan vislarven. Volgens hun eigen ramingen voert de Donau dagelijks 4,2 ton plastics naar de Zwarte Zee. 

Bij het onderzoek, dat plaats vond op verschillende plaatsen in het Donau-Auen Nationaal Park tussen Wenen en Bratislava,  werd gewerkt met netten aangepast om vislarven van 5 à 15 mm te vangen. De vangst van plastics was beter dan van vislarven. De locatie is belangrijk omdat de Donau nog doorheen een hele reeks andere landen vloeit na de passage in Oostenrijk.

plastics-donau

Het grote merendeel van de opgevangen plastics waren industriële grondstoffen zoals pellets: 79.4%. Wat de auteurs tot de hypothese leidt dat verliezen bij industrieel transport op de rivier één van de belangrijkste oorzaken is van het hoge gehalte plastics in de Donau. Uit de vaststellingen leidden ze af dat dagelijks 4,2 ton plastics naar de Zwarte Zee vloeien maar voeren meteen redenen aan om te stellen dat waarschijnlijk om een onderschatting gaat. De Donau is de tweede grootste rivier van Europa na de Wolga, grootste van de Europese Unie. Het is ook 's werelds meest internationale stroomgebied met 19 landen, 800.000 km2, 81 miljoen mensen. De Donau, waarvoor een speciaal beschermingsagentschap werd opgericht, is trouwens ook zeer belangrijk voor de visserij. In haar delta zijn hele gemeenschappen er afhankelijk van. Eén van de vele problemen met de plastic pellets is dat vissen ze aanzien als voedsel.

Bronnen: