Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Little Sun, optimistische mix van hartstocht en tech

Zoë De Permentier

Dat de toekomst van energie een optimistische mix kan zijn van hartstocht en technologie, laten de Ijslanders Olafur Eliasson en Frederik Ottesen met hun 'Little Sun'-project zien.  Met de opstapelende berichtgeving rond brown-outs, black-outs en dreigende fossiele burn-outs is het immers hoog tijd om de energietoekomst in een ander licht te gaan bekijken.

En dat licht, laat dat maar van de Little Sun komen: een hoogtechnologische, kleurrijke en draagbare LED-lamp op zonne-energie in de vorm van… een zonnetje. Eentje met een missie: licht brengen in de levens van miljoenen mensen die nog geen toegang hebben tot elektriciteit.

A work of art that works in life

Little Sun_7Het verhaal van de twee ondernemers is er één van verbinding: vanuit ogenschijnlijk uiteenlopende werelden (Olafur is kunstenaar, Frederik ingenieur) sloegen de twee hun handen in mekaar om wat ze zelf ‘A work of art that works in life’ noemen, te creëren. Door het beste van twee werelden mekaar te laten ontmoeten, doen de ondernemers exact wat nodig is om de uitdagingen van deze tijd te overwinnen. Want een lamp mét een verhaal is meer dan een lamp óf een verhaal - de kracht zit ‘m in de verbinding.

Die gedachte trekken de ondernemers ook in hun bedrijfsvoering door: ze zijn een sociale onderneming die door het lokaal inbedden van de verkoop van de Little Suns verder gaat dan kortstondige hulpverlening, zodat er ook op lange termijn positieve effecten ontstaan op tewerkstelling, gezondheid en gemeenschapsleven. Olafur legt het project in dit filmpje, dat het verschil tussen commerciële reclame en boodschap van algemeen nut ook nog eens doet vervagen, opmerkelijk eenvoudig uit:

Little Sun kan niet enkel het verschil maken voor mensen zonder elektriciteit, ook bij ons kan ze een lichtje doen branden. Wie stelde zich onlangs nog de vraag waarom licht zo belangrijk is? En waar kwam onze energie ook alweer vandaan? Is het inderdaad tijd om onze vanzelfsprekendheden in vraag te stellen en de toekomst zelf in handen te nemen?

LITTLESUNSHOP

Stralen

Ik haal de Little Sun alvast in huis voor m’n volgende kampeertrip of als sfeerlicht voor een nazomerse avond. Weer een moment bewuster dan ooit van de luxe van licht, van contrasten in de wereld, met een verder reikende kijk en zoals dat gaat met kunst: met een onbeschrijflijk gevoel. Licht uit, Little Sun aan - de toekomst ziet er stralend uit.

Op de website www.littlesun.com lees je het hele verhaal. Je kan er de Little Sun ook online bestellen én ze is te koop in de museumshop van het MAS.

∏ Franziska Russo