Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Janicki Omni Processor puurt drinkbaar water uit menselijke mest

topophotography

janicki

Als Bill Gates zuinigjes van een glas water drinkt dan neemt de wereld daar nota van. Blijkt dit niet zomaar om het even welk glas te zijn. De inhoud ervan komt uit een grote (voetafdruk 8 bij 23 meter) en gesofistikeerde machine, de Janicki Omni Processor, die in staat is om ongeveer 10.000 liter menselijke uitwerpselen om te zetten in 12 kubieke meter drinkbaar water en 150kW elektriciteit. De vaste reststroom kan als meststof gebruikt worden. De machine combineert eigenlijk drie functionele eenheden: een stoomgenerator, een verbrandingsinstallatie en een waterfiltratiesysteem. Een mooi staaltje van kringloopdenken. 

De ontwikkeling van het prototype door Janicki Bioenergy werd gefinancierd door de Bill en Melinda Gates Foundation. Weldra wordt een eerste installatie verscheept naar Dakar, Senegal waar het in real-world omstandigheden zal proefdraaien. Er is een grotere versie in ontwikkeling die een acht keer grotere afvalstroom aankan.

Deze machine is vooral interessant voor verstedelijkte gebieden in het Zuiden waar mensen niet weten waar ze met hun uitwerpselen naartoe kunnen als hun latrine of septische put vol is. Het zal wel nog een uitdaging zijn om een logistiek systeem op te zetten om de afval naar de Omni Processor te transporteren. Gates hoopt dat lokale entrepreneurs zullen gevonden worden om het kringloopmodel te exploiteren.

Wat met platteland?

De Janicki Omni Processor zal echter niet alle hygiëne- en drinkwaterproblemen uit de wereld kunnen helpen.  Het overgrote deel van de bevolking in het Zuiden leeft nog op het platteland. Voor hen is deze technologie natuurlijk te duur (een installatie kost om en bij de anderhalf miljoen dollar). Bovendien is de Omni Processor te delicaat om in die omstandigheden bedrijf te houden. Toegang tot vervangingsonderdelen en technische kennis is er veelal niet in rurale gebieden. Er bestaan gelukkig systemen gebaseerd op gekende technieken (anaerobe vergisting gecombineerd met beluchting en filtering) die op een robuuste en goedkope manier afvalwater in drinkwater kunnen omzetten. Hopelijk kunnen ook die eenvoudige oplossingen op steun van filantropen blijven rekenen.

Minimale structuur

Interessant om nog even een blik te werpen op de website van Janicki Bioenergy. Het is een klein bedrijf dat gevestigd is in een klein mijnstadje aan de voet van de Cascade Mountains, precies tussen Seattle en Vancouver in. Het bedrijf maakt sinds 1993 machine-onderdelen voor luchtvaart en mariene toepassingen. Een andere tak van het bedrijf is actief in duurzaam bosbeheer. Janicki Bioenergy werkt met minimale structuur zodat hun multidisciplinaire teams snel kunnen inspelen op opportuniteiten.

Benieuwd hoe de Omniprocessor zich verder zal ontwikkelen …

https://www.youtube.com/watch?v=bVzppWSIFU0

Bronnen: