Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Impressie vanop uitreiking beste duurzaamheidsrapport

Robin Bauwens

3293795938_eb2f254814_o

Deze dinsdag was het Pacheco Center in Brussel het toneel voor de zestiende Award for Best Belgian Sustainability Report. Winnaars van deze editie zijn Befimmo (grote ondernemingen), Bopro (Kmo’s), Vredeseilanden (Ngo’s), na een jarenlange tweede plaats en Antwerp World Diamond Centre (andere). Daarnaast volgenden nog een aantal eervolle vernoemingen, zoals onder meer Argenta en Dak Plus.

Naast de nodige felicitaties bleef de jury evenwel kritisch voor de lange weg die nog afgelegd moet worden: transparantie en de overgang naar de rapporteringsstandaard GRI 4 bleken heikele punten.

Materialiteit

Dat het voor veel Belgische ondernemingen nog zoeken is, werd al snel duidelijk uit het debat over de waarde van niet-financiële informatie, dat aan de prijsuitreiking vooraf ging. Velen onder ons weten immers al langer dan vandaag dat data over duurzame indicatoren meerwaarde opbrengt, maar ook moeilijker te standaardiseren of vergelijken is. Opvallende woord van de avond: materialiteit... Of hoe de wereld van accountancy en bedrijfsrevisoren het duurzaamheidsrapport tracht naar zich toe te trekken.

4309890987_cc673c0f50_o

Het was dan ook aangenaam om Susan Dreyer van Carbon Disclosure Project (CDP) aan het woord te horen, die een meer optimistische insteek gaf aan de avond: vandaag kan je al een stap verder zetten, niemand hoeft van nul te beginnen en vandaag moet ‘Everest’ niet beklommen zijn. We kunnen maar hopen dat een paar aanwezigen ‘inspired’ raakten door haar betoog.

Onder de aanwezigen niet enkel prijsbeesten, maar ook geïnteresseerden die met duurzame rapporten willen starten of feedback willen over de volgende stap, zoals een man van Eandis toelichtte tijdens de receptie. Een blik op de aanwezigheidslijst geeft ons een inzicht in de grote diversiteit aan bedrijven en sectoren die vertegenwoordigd zijn. Opvallende afwezige: kersvers Minister voor Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR), die opgehouden werd in de Kamer in een debat omtrent het Afschakelplan.

IMG_20141202_191011Peer

Bij afloop kregen alle aanwezigen naast een mogelijkheid tot networking, ook nog een stuk peer. Een ludieke actie om de Belgische producten te steunen tegen de Russische boycot.

Afsluitende impressie: het duurzame verhaal in Belgische ondernemingen is nog maar net uit de startblokken. Toch is het interessant om vast te stellen dat er een grote wil en bereidheid is om hierin mee te stappen en dat de interesse niet beperkt is tot de grote jongens die het kunnen betalen of de Ngo’s bij wie duurzaamheid meer aansluit bij het werkveld. De af te leggen weg is lang met veel obstakels, maar niet onmogelijk.

Het volledige verslag van de jury is hier te vinden.