Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

IJzingwekkende krimp van gletsjers Everest

Floris Van Cauwelaert

Everest-nubtse-Pavel-Novak

De gletsjers van het nationale park op en rond Everest zijn in de laatste 50 jaar met 13% gekrompen. De sneeuwlijn ligt intussen 180 meter hoger. Dat is het beangstigende resultaat van een onderzoek onder leiding van Sudeep Thakuri aan de Universiteit van Milaan. Gletsjers met een oppervlakte van minder dan 1 vierkante kilometer slinken sneller met een verlies van 43% aan massa. De uiteinden (ook terminus) van deze gletsjers zijn met gemiddeld 400 meter ingekort. Het Himalaya gebergte is de "watertoren van Azië". De smelt is zorgwekkend omwille van de impact op de (voedsel-)veiligheid van miljoenen mensen. De onderzoekers hebben geen harde band met de opwarming van de aarde aangetoond, maar uiten wel sterke vermoedens in die richting. We delen dat vermoeden.

Do the math

Als het op harde cijfers in verband met de klimaatopwarming aankomt, moet je bij Bill McKibben van 350.org zijn. Zijn artikel in Rolling Stone 'Global Warming's Terrifying New Math' van 19 juli 2012 schudde al heel wat mensen wakker. Het artikel kreeg een vervolg in zijn "Do the math"-tour langs Amerikaanse steden. Recent werd een film van die lezing-tournée op YouTube geplaatst. Wie zich niet stoort aan de stijl en show van Bill McKibben, maakt zo snel kennis met wat telt: de cijfers

Foto: Pavel Novak