Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Het Groene Boek: "Groeten uit Transitië"

Niel Staes

Het Groene Boek is al zijn derde editie toe. Dit jaar verhuisde de groene themadag van Antwerpen naar Brussel. Van 's morgens tot 's avonds verzamelde dan ook iedereen die in Vlaanderen bezig is met thema's als duurzame innovatie, transitie, groene economie, ... in het Kaaitheater.

Eén van de openers van de dag waren de ladies van 'Groeten uit Transitië'. Vijf jonge dames, waaronder Madame ZsaZsa (Allemaal Rokjes) en Dorien Knockaert (Goed Eten), die samen een boek schreven over transitie. Geen zwaar wetenschappelijk boek, maar een luchtig relaas vol praktische tips en alledaagse onderwerpen. Met Steven Vromman als moderator gingen zij het gesprek aan.

Het werd een open en laagdrempelig gesprek waar een hele reeks topics aan bod kwamen. Het is duidelijk dat dit boek in de eerste plek lezers zal aanspreken die reeds bezig zijn met de thematiek. Toch hopen de schrijfsters dat ze ook een breder publiek bereiken. Madame ZsaZsa hoopt zelfs stiekem dat iemand eerder dit boek dan haar rokjes-bestseller zou oppikken in de winkel.

De titel, waarover maanden gediscussieerd werd, is dan ook zeer luchtig, maar toch prikkelend. Door toch te kiezen om het woord 'Transitie' in de titel op te nemen gaan ze dan ook het debat niet uit de weg. Vanuit het publiek kreeg de titel dan ook de ruime goedkeuring. O.a. Vera Dua loofde de moed van de meiden voor deze keuze. Steven Vromman wees wel op het feit dat het woord stilaan slachtoffer wordt van zijn eigen succes en overal te pas en te onpas werd aangehaald.

Wat de auteurs zeker niet wilden doen, was de lezers kijvend op de vingers te tikken. Geen eenvoudige opdracht! Er werd daarom gekozen om voor eenvoudige en constructieve tips in de huis, tuin en keuken-sfeer te gaan. Toch vond Steven Vromman het boek vrij vrouwelijk aanvoelen (o.a. zelf-gemaakte inlegkruisjes), iets wat hij ook vaak merkte bij veel bestaande initiatieven (o.a. Transitiebeweging en LETS).

Verder werd ook de vraag opgeworpen of het allemaal niet vooral een hype was. "Uiteraard zijn er lezers die instappen omdat deze thema's zeer hip zijn vandaag de dag, maar een deel van hen zal toch ook daadwerkelijk een nieuwe mindset ontwikkelen. Daar is het ons uiteindelijk om te doen. Misschien eet je vandaag al soms vegetarisch, maar door het boek te lezen ga je misschien een extra veggiedag inlassen." De kritiek dat het boek soms te veel focust op individuele verantwoordelijkheid zonder het groter kader te melden (economie en politiek) vonden de schrijfsters niet terecht. "Iedereen draagt zijn steentje bij daar wij hij de meeste impact en interesse voor heeft."

Veel thema's komen uiteraard niet aan bod in het boek. Toch slaagt 'Groeten uit Transitië' er in om via een populaire boek een thema dat voor velen misschien toch nog 'ver van mijn bed' is, aan bod te brengen. Kortom, een leuke opener dus van een inspiratievolle dag.