Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

For Good: weegschaal voor een groenere levensstijl

Karen Hiergens

Met For Good ontwikkelden Maarten Desmet en Koen Jaspers een systeem waarmee consumenten hun levensstijl duurzamer kunnen maken. De online tool biedt gebruikers inzicht in hun persoonlijke impact op het milieu en biedt praktische tips om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Maarten Desmet en Koen Jaspers

Een handelsingenieur en een architect. De ene adviseert bedrijven over hoe ze hun goederenstromen kunnen optimaliseren, de andere onderzoekt de sociale meerwaarde van ruimtelijke processen. Jeugdvrienden, ooit samen bij de scouts en sinds die ene avond op café, twee jaar geleden, nu ook zakenpartners.

Koen Jaspers: “Zoals zoveel ideeën ontstond ook dat van For Good tussen pot en pint. We discussieerden over een krantenartikel waarin stond dat we vandaag eigenlijk vier wereldbollen nodig hebben om in onze dagelijkse behoeften te voorzien. Hoe komt het toch, vroegen we onszelf af, dat ondanks die eindeloze stroom berichten rond milieuproblemen, zo weinig mensen hun levenswijze ook echt aanpassen?”

De For Good smartphone-app visualiseert welke impact afzonderlijke consumentenkeuzes hebben in het grotere duurzaamheidsverhaal.

For Good is helemaal opgebouwd rond gedragsverandering”, gaat Maarten verder. “Een smartphone-app geeft consumenten via een persoonlijk profiel inzicht in hun voedings-, woon- en mobiliteitsgedrag. Ze maakt visueel welke impact al hun afzonderlijke keuzes hebben in het grotere duurzaamheidsverhaal. Sommigen denken bijvoorbeeld dat ze milieubewust leven omdat ze met de fiets naar hun werk rijden, maar staan er niet bij stil dat de uiteindelijke impact daarvan beperkt blijft door de kilo vlees die ze wekelijks eten, of de slechte isolatie van hun huis.”

Punten sprokkelen

Maarten en Koen ontwikkelden een meetinstrument dat gegevens uit bestaande onderzoeken, gegevens van klantenkaarten, energieleveranciers en kilometerstanden met elkaar verbindt en interpreteert. “Net als bij het dieetprogramma Weight Watchers worden gebruikers op een transparante manier aangemoedigd om minder punten te scoren en zo hun persoonlijke C0²-uitstoot aanzienlijk in te perken. Door een product al dan niet te kopen, of het milieuvriendelijkere alternatief te kiezen, kan je de puntenscore naar omlaag halen. Concreet: je wil een fles Evian-water kopen in de supermarkt.

Wanneer je de fles scant met je smartphone krijg je een overzicht van de footprint: info gebaseerd op productieproces, verpakking en transport. Daarna toont de app alle watermerken met een lagere milieu-impact. Tegelijkertijd zal hij je adviseren om de fles te laten staan en bij voorkeur kraantjeswater te drinken.”

In een verdere fase krijgen gebruikers concrete en pragmatische tips om hun gedrag te verbeteren. Gebruik je je auto niet vaak, dan biedt For Good je een overzicht van autodeelplaatsen in hun buurt. Consumeer je veel vlees, dan vertelt het systeem je waar je lekkere vegetarische recepten kunt vinden om af en toe een veggiedag in te lassen. Gebruikers worden ook beloond wanneer de impact van hun profiel daalt, bijvoorbeeld met credits die ze kunnen inruilen voor duurzame dienstverlening.

De service is vanaf 1 januari '15 beschikbaar voor bedrijven/organisaties en vanaf 1 januari '16 voor het grote publiek. Dus ben je een bedrijf dat zijn medewerkers wil helpen duurzamer te leven, wil je gewoon op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van For Good of ben je misschien zelfs geïnteresseerd om testgebruiker te worden van de service? Stuur dan een mailtje naar info@for-good.be

Foto's: Frank Toussaint & Sociale InnovatieFabriek