Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Game changer? Tesla stelt megabatterijen voor

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Game changer? Tesla stelt megabatterijen voor

Niel Staes

Tesla blijft innoveren en stelde gisteren zijn langverwachte, nieuwe productlijn voor. Neen, geen nieuw automodel. Geen vernieuwd laadstation, of toch? Elon Musk introduceerde gisteren namelijk twee megabatterijen voor. De Powerwall is gericht op particuliere gebruikers. De Powerpack is bedoeld voor bedrijven.

Gaat Tesla de concurrentie aan met Duracell? Niet onmiddellijk. De Powerwalls bijvoorbeeld worden verdeeld in twee verschillende versies die een aanzienlijke laadcapaciteit hebben van 7kWh en 10kWh. Ze kosten respectievelijk $3000 tot  $3500 met een garantie van 10 jaar.

Voordelen van thuisbatterij

capacity

De voordelen van zo'n persoonlijke mega-batterij zijn aanzienlijk, zowel voor de gebruiker als de samenleving. Als gebruiker zie je het (financiëel) rendement van je persoonlijke duurzame energie-productie aanzienlijk verhogen. In de daluren kan je namelijk nog wel even verder gaan met de energie van je batterij en ben je minder snel aangewezen om energie van het publieke net.

Ook het publieke energienet kan enorme voordelen halen uit de installatie van deze batterijen. Zo zijn de batterijen verbonden met het internet en kunnen ze via Tesla Energy gemonitord worden. Wanneer het net zwaar belast wordt, kan er dus overgeschakeld worden op de energie van de batterijen om een black- of brownout te vermijden. Een thematiek waar we hier in Vlaanderen toch niet ongevoelig voor zijn. Natuurlijk is er dan wel nood aan een aanzienlijk aantal gebruikers. Nu mocht er toch een energiepanne komen, dan beschik jij nog wel even over energie. Ideaal om een brownout toch te overspannen.

Our goal is to fundamentally change the way the world uses energy.
— Elon Musk

Voorlopig is er nog niet zo heel veel informatie over de PowerPacks voor organisaties, maar de Powerwalls kunnen Amerikanen vandaag reeds bestellen en levering is gepland voor het najaar 2015. Duitsland en Australië volgen later dit jaar. Afwachten wanneer Tesla Energy ook in België beschikbaar is.

Toch zijn er vandaag reeds prototypes aan de slag, dus de producten zijn echt wel al de testfase voorbij. De batterijen zijn uiteraard vooral interessant voor mensen die een huis hebben en nu reeds zelf energie opwekken.

Duurzaam en Zero?

Toch blijven er nog enkele vragen. Elon Musk beweert dat "They’re “completely sustainable, zero carbon.” Het is ons wel niet heel duidelijk wat daarmee bedoeld wordt, want een de productie en ontginning van de grondstoffen is toch niet bepaald energieneutraal of  duurzaam. Ook de levensduur is niet heel duidelijk. De garantie van 10 jaar is dat een kwaliteitsengagement dat Tesla aangaat. Ongetwijfeld vragen die de komende tijd meermaals aan Musk gesteld zullen worden.

Ten slotte, hoe ziet zo'n batterij er nu uit? Bij deze:

1232473940146009634
1232473940117499682