Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Feeding the 5000 komt naar Brussel

Floris Van Cauwelaert

 Op dinsdag 1 april komt Feeding the 5000 naar Brussel. Tussen 12 en 16 uur zullen 5000 maaltijden worden geserveerd op de Grasmarkt. Het bijzondere is dat al die maaltijden worden bereid met voeding die als afval wordt beschouwd. De symbolische actie hoopt de Belgen bewuster te maken over de voeding die ze verspillen. België scoort op het vlak van voedselverspilling barslecht: jaarlijks zo’n 3,6 miljoen ton. Ons land is daarmee per inwoner de tweede grootste verspiller van voeding in de Europese Unie, na Nederland.  

Alice Codsi van Disco Soep België.

"Feeding the 5000 is niet nieuw", vertelt Alice Codsi van Disco Soep België, één van de gangmakende organisaties. "Het werd al georganiseerd in andere grote steden en nu komt het eindelijk naar Brussel. We zijn gecontacteerd door de bedenkers ervan om hier mee aan de kar te trekken." Het contact kwam tot stand via het uitgebreide, internationale Slow Food Youth Network.

Samen remixen

Eén goede reden om Disco Soep België te betrekken is dat ze voedselverspilling op een leuke manier onder de aandacht brengen. "We serveren 'afgedankte' verse voeding. Maar we maken het smaen klaar met de mensen die langskomen. Wie wil kan mee groenten en fruit kuisen, er slaatjes, punches en andere lekkere bereidingen mee te maken. Dat is meteen de goede gelegenheid om over de verspilling te praten. De deelnemers zien ook meteen wat we met zijn allen weggooien: gezonde, verse voeding."

1064252_184934238341356_365525751_o

Marktkramers in Brussel

Maar waar halen ze die afdankertjes dan? "Op de dag van het evenement gaan we 's morgen naar open markten in Brussel en spreken we af met de marktkramers dat ze na de markt de voeding die ze niet meer moeten hebben, aan ons cadeau doen", vertelt Alice. "Je zou versteld staan van de hoeveelheid  die ze wegschenken. Gewoon omdat de perfect eetbare partijen fruit en groenten er niet smakelijk meer uitzien, of wat minder glanzen. Elke keer opnieuw kunnen we onze auto tot de nok vullen met wegwerpvoedsel dat nog eetbaar is. Met die grondstof gaan we dan aan de slag op de evenementen. We hebben al zes keer een disco soep georganiseerd met elke keer weer heel lekker eten en een goeie ambiance."

1014881_184935445007902_941201029_oFunky slow food

Op Feeding the 5000 zal het er ook lekker en funky aan toegaan met kookdemonstraties van bekende chefs en dj's voor de extra vibes. 11.11.11, Oxfam, De Voedselbank, CRIOC, EU FUSIONS, Komosie, Slow Food, Velt en Green Up Film Festival zijn ook van de partij.  

Meer info: Feeding the 5000 Brussels