Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Energyville maakt stroom 'slimmer'

Lisa Leysen

SmartGrid

De manier waarop we aan elektriciteit gebruiken zal in de toekomst helemaal veranderen. We sluiten we ons huis aan op een elektriciteitsnet en betalen we onze rekening bij de elektriciteitsmaatschappij omdat we zelf de voorziening niet hebben om elektriciteit te maken. Sinds kort is dat aan het veranderen: omdat we nu zelf onze elektriciteit kunnen opwekken door hernieuwbare energie, zal ons manier van consumeren fel veranderen in de toekomst. Maak kennis het ´slimme´ elektriciteitsnet en met de Belgische ´smart grid´ onderzoekers EnergyVille.

´Smart grid´ staat voor slim elektriciteitsnet. Simpel uitgelegd: ons elektriciteitsnet is verouderd en heeft een update nodig. Wat houdt die update in? Het elektriciteitsnet zal digitaal worden. Met behulp van digitale toestellen kan je je energieverbruik bijna automatisch laten bijsturen, want het elektriciteitsnet is ´slim´ genoeg om te weten hoeveel je elektriciteit je nodig hebt. Ideaal om verspilling tegen te gaan, je verbruik te optimaliseren en black-outs te voorkomen.

Je zal zelf je elektriciteitsfactuur "live" in de gaten kunnen houden en de toestellen van op afstand kunnen bedienen als dat nodig zou zijn. Net zoals je je bankgegevens kan bekijken op een andere locatie dan in de bank, zo zal je ook je verbruik kunnen regelen vanop afstand. Je zal ook onderling energie kunnen delen met elkaar, als jij bijvoorbeeld een overschot hebt omdat er zonnepanelen op je dak staan dan zal je een deal kunnen sluiten met je buurman die jouw duurzame energie wil gebruiken. Het zal een soort energie-internet worden.

SG-solar

Waarom een ´smart grid´?

Met de huidige elektriciteitsmeters die in het beste geval een onderscheid maken tussen dag- en nachttarief, is het niet mogelijk om een gezin te belonen dat zijn verbruik verschuift naar specifieke uren. ‘Slimme meters zijn belangrijk om op een correcte manier verbruik te meten en af te rekenen’, zegt Koen Vanthournout, senior researcher bij Energyville in een interview met De Tijd.

Zelfs op het niveau van individuele gezinnen zijn er mogelijkheden om iets te doen aan het verbruik. ‘Uit allerlei proeven blijkt dat ruwweg 50 euro per jaar bespaard kan worden bij een individueel gezin. Als alle gezinnen meedoen, krijg je een groot effect’, zegt Peter Verboven, business development manager bij het onderzoeksinstituut Energyville, in een interview met De Tijd.

Digitaal elektriciteitsnet

België heeft grote ambities om met het digitale elektriciteitsnet aan de slag te gaan en dus is EnergyVille in het leven geroepen. De onderzoeksinstellingen KU Leuven, VITO en imec vormen samen EnergyVille en doen onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. Deze onderzoekers delen hun expertise aan de industrie en overheden. EnergyVille streeft ernaar om bij de top vijf van Europa te horen op het vlak van innovatief energieonderzoek.

Dit artikel verscheen eerder op lichtuit.be