Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

De toekomst is exponentieel

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

De toekomst is exponentieel

Niel Staes

Fortune 500-bedrijven hadden in de jaren 20 nog een levens-verwachting van zo'n 67 jaar.  Vandaag: 15 jaar. Dat is één van de conclusies van Salim Ismail en Yuri van Geest. Samen schreven ze 'Exponentiële Organisaties' en n.a.v. de boeklancering maakten ze een lijst op van de 100 bedrijven die er vandaag in slagen om exponentieel  te groeien.

Het lijstje geeft een interessant overzicht van die organisaties die erin slagen om bijzonder snel te groeien en klassieke markten te veroveren. Uiteraard staan er veel bekende spelers in het lijstje: Google, AirBnB, Tesla, Uber, ... Toch bevat de lijst ook een hele reeks minder bekende spelers (zeker hier in Vlaanderen) zoals Waze, Kaggle en Podio. Zeker de moeite om eens te gaan snuisteren.

Exponentiële groei gaat hand in hand met een enorme schaalbaarheid. Het businessmodel is vaak snel te repliceren en maakt handig gebruik van de inbreng van gebruikers en klanten. Van Geest is zich bewust van de symbiose van een zeer divers front-end met een enorm gecentraliseerd back-end. Niet alle bedrijven ontstonden trouwens de laatste vijf jaar. Exponentieel innoveren is dus altijd een optie, zelfs voor de klassieke 'olietankers'.

1-YmN7uonMdvnjPnovEKc4SQ

De top 5 gaat trouwens als volgt:

  1. GitHub
  2. Airbnb
  3. Uber
  4. Indiegogo
  5. Google

Bijzonder opvallend is dat in de lijst maar liefst acht Nederlandse bedrijven staan: Shapeways en 3D Hubs (3D-Printing), vergelijkingssite Springest, betaalservice Adyen, Peerby, Blendle, designstudio Studio Roosegaarde en WeTransfer. Belgische bedrijven konden we niet vinden in de lijst. Is dit omdat één van de co-auteurs een Nederlander is of toch echt wel een teken aan de wand?

1-UwRanLAJoufmYihnciiu8A

Een recent interview met Van Geest geeft een goed beeld van welke verschillende bewegingen (P2P, Open Source, crowdsourcing, gamification,...) er spelen en hoe deze een impact hebben op de snelle groei van deze nieuwe spelers.