Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

De 'Deelstad' 101: Concrete Tips & Tricks

Olivier Beys

De kater van oudjaar is nog maar net de deur uit, of daar heb je het jaarlijkse ritueel alweer. Een batterij ijverige broodschrijvers bestookt ons via sociale media met dé trends voor 2015. Volgens de 'churnalists' is 2015 onder meer het jaar van de wearableszelfrijdende auto's of - godbetert - hummus. Anything goes, zo oordeelt ook the Guardian met een knipoog, en dus orakelt Zeronaut dat 2015 het jaar van 'de deelstad' wordt.

Zo denken ze er bij Shareable ook over. Net om dat proces een duwtje in de rug te geven, hebben ze een eerste versie van hun Sharing Cities Toolkit online geplaatst. Beweegt er in jouw stad of gemeente weinig op vlak van deeleconomie? Dan ben je met deze toolkit aan het juiste adres. Het is een uitgebreide compilatie van handleidingen, voorbeelden en allerlei advies gericht op start-ups, community organisers en activisten die de deeleconomie verder willen ontplooien in hun stad.

Het initiatief duikt niet uit het niets op. Shareable is al ruim een jaar bezig met het ondersteunen van zogenaamde 'sharing cities', door seed funding te verstrekken, ShareFests te organiseren, beurzen toe te kennen, trainingssessies op te zetten en het internationale Sharing Cities Network te faciliteren. De toolkit brengt al deze ervaring, tips en kennis samen in één geheel.

Deze schatkamer (in het Engels weliswaar) heeft 8 hoofdstukken:

Of je nu inspiratie zoekt in het model van Seoul (als sharing city), instructies wil om deelactiviteiten te organiseren of tips zoekt om geld in te zamelen, hier vind je ongetwijfeld je gading.

De officiële versie ziet pas deze zomer het levenslicht, het is voorlopig nog work-in-progress. Sharing is caring, dus heb je een goed idee, stuur het dan door via een speciaal daarvoor bestemd formulier.  Niet onbelangrijk: ze zoeken ook vertalers, wie weet naar het Nederlands?

Deze toolkit geeft je alvast geen excuses om bij de pakken te blijven zitten. Heb je op basis van dit archief zelf een initiatief uit de grond gestampt? Geef ons zeker een seintje via info@zeronaut.be!

collaborative-consumption