Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Bakstenen in strijd tegen waterverspilling

Niel Staes

Water zal één van de meest strategische sleutelgrondstoffen worden van de 21e eeuw. Niet enkel in het zuiden maar ook in Westerse landen is waterschaarste nu al regelmatig een feit. Zo wordt California voor een derde jaar op rij getroffen door droogtes. De impact ervan is immens. De  Californische universiteit Davis berekende recent van de droogte op de economie. Het verlies voor 2014 kwam uit op 2,2 miljard dollar en 17.000 banen, vooral in de landbouw. Tijd om oplossingen te bedenken tégen waterverspilling.

"Een goed beheerde waterreserve is als een spaarrekening", schrijft onderzoeker Richard Howitt. "We gedragen ons momenteel als de superrijken, die zoveel geld hebben dat ze hun rekeningen niet in de gaten hoeven te houden." Het grootste aandeel van watergebruik bij burgers komt misschien uit een onverwachte hoek.

Meer dan 750 miljoen liter van het drinkwater wordt elke dag doorgespoeld in kleine kamertjes. In het bijzonder oudere toiletten gebruiken bijna de dubbele hoeveelheid water als modernere zuinigere modellen.

20141009115316-slide6

Het crowdfunding-iniatief Drop-A-Brick wil aandacht besteden aan deze verspillingen en kwam met een creatieve oplossing op de proppen. Door de ruimte in je waterreservoir van je toilet te verkleinen, bespaar je al snel 5 liter per dag per persoon. Een kleine hoeveelheid die op een jaar al snel optelt voor een gezin van vier personen. Ontdek via onderstaande video's hoe Drop-A-Brick dit wil realiseren. Ze startten ook een indie-go-go project, maar voorlopig hebben ze nog maar een vierde opgehaald van het beoogde bedrag. Gelukkig is het geen alles-of-niks project en zal het sowieso geld ophalen.

Los van het idee en het succes van het project is het duidelijk dat inzetten op energie- en grondstoffenbesparing nog enorm veel potentieel heeft om ons beter te wapenen tegen de uitdagingen van de komende decennia. Het aantal creatieve ideeën om hier dan ook oplossingen aan te bieden zal enkel toenemen de komende jaren.

https://vimeo.com/107654782

http://vimeo.com/108441276

Coverfoto: Ryan McGuire (cc)