Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Antwerpse kunstsector op groen spoor

Niel Staes

De Antwerpse kunstsector gaat samenwerken voor een duurzamer beleid. Ze doen dit binnen het bestaande Green Track kader en stappen zo in de voetsporen van Gent en Leuven.

Via Green Track vormen 16 Antwerpse kunstenorganisaties een lokaal transitienetwerk. De ambities zijn groot. Ze willen hun energieverbruik, het aantal verplaatsingen en de hoeveelheid afval reduceren en organiseren gemeenschappelijke acties om het draagvlak voor duurzaamheid verder te versterken. De Green Track-leden willen zo ook hun omgeving inspireren én meteen ook het publiek meenemen in hun verhaal.

Duurzaamheid is evidentie

Vooreerst willen ze ervaringen delen en grotere samenwerkingen opzetten. Duurzaamheid staat immers al langer op de agenda van individuele organisaties. Enkele voorbeelden:

  • De Veerman kiest voor biologisch en vegetarisch eten tijdens de gezamenlijke personeelslunches en op recepties.
  • Toneelhuis leent regelmatig materiaal uit. Zo ondersteunt het kleinere organisaties en wordt hun materiaal maximaal benut.
  • AMUZ vervoert haar promotiemateriaal met een bakfiets.
  • Rataplan huurde voor een tournee een bestelwagen op koolzaadolie.

deVeerman_logo (1)

Concrete actieplannen

Green Track Antwerpen wil inzetten op verschillende domeinen: energieverbruik, verplaatsingen, drukwerk, materiaal & afval. Elke organisatie stelt daarom een actieplan met concrete doelstellingen op voor de periode 2014-2015. Daarnaast worden er gemeenschappelijke initiatieven georganiseerd om elkaar te ondersteunen, zoals het delen van materiaal en vervoer, groepsaankopen en belangenbehartiging.

Mobiliteit, materiaalgebruik en energiebeheer

2014 staat in het teken van mobiliteit, in 2015 worden materiaalgebruik en energiebeheer onder de loep genomen. Ook gezamenlijk onderzoek en een publiekscampagne staan op de agenda. Prospekta is initiatiefnemer en coördineert het netwerk.

Prospekta startte reeds met de werking van alle Green Track leden in kaart te brengen en bekijkt welke stappen individueel en/of gemeenschappelijk gezet kunnen worden. Zo blijkt er nog veel marge is om transport bij reizende producties/tentoonstellingen te verduurzamen en zijn er acties gepland om ook bezoekers te sensibiliseren rond een duurzaam bezoek aan de Antwerpse kunstsector.

Ondertekenaars van Green Track Charter zijn: AMUZ, Berlin, de Veerman, deFilharmonie, Fameus, FotoMuseum Provincie Antwerpen, M HKA, ModeMuseum Provincie Antwerpen, Museum Plantin-Moretus, OPENDOEK, Prospekta, Rataplan, Toneelgezelschap luxemburg, Toneelhuis, Vlaams Architectuurinstituut en provinciaal Zilvermuseum Sterckshof.