Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Asociale groenten en fruit van El Ejido

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Asociale groenten en fruit van El Ejido

Floris Van Cauwelaert

In El Ejido, nabij Almeria in Andalusië, bevindt zich de grootste concentratie serres ter wereld. Het is alsof er een groot plastieken dak is uitgerold boven de gebieden rond het dorpje. Het is dé mega-fabriek voor de productie van groenten en fruit in Europa. Miljoenen Europeanen worden gevoed met wat er in El Ejido wordt geproduceerd. Maar hoe? In mijn persoonlijke ervaring, is er geen land in West-Europa waar racisme zo normaal wordt beschouwd als in Spanje. Een beeld dat bij mij nog wat versterkt wordt door de reportage van RTBF over El Ejido. In een tijd waar we de vluchtelingenproblematiek hoog op de maatschappelijke agenda staat, is het nuttig geen voorbeeld te nemen aan El Ejido. Van de 14.000 arbeiders daar, zijn er 40% illegaal aan het werk. Met alle nare gevolgen vandien: barslechte werkomstandigheden, hongerlonen, geen gezondheidszorg... kortom een abominabel leven. En dan is er die Spaanse boer die durft te zeggen: "De Arabieren die hier toekomen, leven als varkens." En de andere boer die zijn werkers - in de serres loopt temperatuur op tot over 40°C - geen water gunt zodat ze het sproeiwater (verrijkt met chemische middelen) moeten drinken dat voor de groenten dient. Let op wat je eet.