Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Klimaatprojecten van bij ons in beeld gebracht

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Klimaatprojecten van bij ons in beeld gebracht

Wouter Florizoone

Steden en gemeenten maken werk van lokaal klimaatbeleid en dat mag gezien worden. Zo liet de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) een road movie maken over klimaatprojecten in België onder de titel : ‘De ronde van klimaatneutraal België’. Daarnaast geeft de provincie Vlaams-Brabant via de documentaire ‘Duurzaam duurt het langst’ een inkijk in 4 van haar 23 lopende klimaatprojecten. Beide documentaires zijn vers van de pers.

Lokale oplossingen voor een mondiaal probleem

Via een persprijs steunt de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling FRDO al zes jaar lang de berichtgeving rond duurzame ontwikkeling en klimaatbeleid. Recent is men nog een stap verder gegaan, en heeft de FRDO een reportage gefinancierd die klimaatinitiatieven op lokaal vlak onder de aandacht brengt. Deze reportage werd voor de eerste keer in december 2015 vertoond tijdens een side-event van de COP Parijs.

“De ronde van klimaatneutraal België” werd gemaakt door productiehuis Rumblefish en consultancybureau Zero Emission Solutions. De bekende Gentenaar Jan Matthys gaat daarbij als presentator op zoek naar lokale oplossingen voor het mondiale klimaatprobleem. Van Gent over Aalst naar Flobecq, Brussel, Houthalen , Luik, Waimes en Malempré : telkens met een duurzaam vervoermiddel, dat spreekt voor zich.

Diverse initiatieven in uiteenlopende domeinen komen aan bod: voeding, energie, mobiliteit, wonen en bouwen, waarbij zowel lokale overheden als burgers, organisaties en bedrijven betrokken zijn. Windmolens, fietsstraten, moestuintjes, zonnepanelen, plaatselijke voedselmarkten, dakisolatie, warmtenetten op basis van snoeisel of mest ... er gebeurt veel in ons land. Van de road movie is er een trailer en volledige versie. De reportage mag in zijn geheel of gedeeltelijk gebruikt worden voor publieke presentaties (fora, studiedagen ...) mits melding vooraf aan koen.moerman@frdo.be. Er is ook een DVD-versie in hogere resolutie beschikbaar voor vertoningen, die men via hetzelfde mailadres gratis kan lenen.

Duurzaam duurt het langst

Hetzelfde verhaal in de documentaire van de provincie Vlaams-Brabant waarbij 4 recent opgestarte klimaatprojecten worden getoond in de praktijk. Deze projecten maken deel uit van een pool van 23 projecten die de provincie financiert.

In de docu wordt getoond hoe de Kyotomobiel in het Pajottenland ingezet wordt voor collectieve wijkrenovaties en (laagdrempelig) duurzaam bouwadvies voor iedereen. Daarnaast geeft De Bakermat een inkijk in de projectwerking rond ‘Duurzaam in de wieg’, waarbij jonge ouders in alle facetten van ouderschap worden gestimuleerd om duurzame keuzes te nemen.

Het 3de project is de duurzame kappers van Ecolife waar Charlotte Bossens van Maison Couleur aantoont hoe je als kapper ook heel wat kunt besparen op water, energie en productgebruik. Geknipt haar kan bovendien herbruikt worden als olieabsorptiemiddel.

Tot slot laat ook kok Geert Groffen zien hoe een klassieke grootkeukens met eenvoudige ingrepen een pak duurzamer kan werken.

De documentaire werd gemaakt door Storyrunner, het productiehuis van Stijn Van Baarle dat eerder ook al de Canvas-reportages ‘Heerlijke duurzame wereld’ en ‘Alles kan schoner’ maakte en is onderstaand te bekijken of via deze link. Een overzicht van alle lopende klimaatprojecten van de provincie Vlaams-Brabant is hier terug te vinden.

De reportage mag in zijn geheel of gedeeltelijk gebruikt worden voor publieke presentaties (fora, studiedagen ...) mits melding vooraf aan klimaatneutraal@vlaamsbrabant.be.