Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

José Mujica (Uruguay): "Als we consumeren, verspillen we ons leven"

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

José Mujica (Uruguay): "Als we consumeren, verspillen we ons leven"

Floris Van Cauwelaert

Eén van de interviews in de film Human van Yann Arthus-Bertrand, is met de voormalige president van Uruguay José 'Pepe' Mujica van Uruguay. Mujica spreekt over een sober leven en hij roept mensen op zich te bevrijden van hun consumptiedrang. Minder consumeren als vrijheidsideaal. Mujica staat bekend om zijn eenvoudige levensstijl. Het is leuk hem hier een woordje uitleg te geven. Wat zijn oproep zo bijzonder maakt is dat hij de link legt met politiek. In zijn visie is soberheid een goeie leidraad om om een waardengedreven politiek te voeren, juiste keuzes te maken, helderheid te bewaren in de gedachtengang, eenheid van discours en handelen. Misschien is het geen toeval dat Uruguay opvalt als goed land om te leven... Mujica voegt er nog een opmerkelijke, tegendraadse uitspraak aan toe: "Er is geen ecologische crisis, er is een politieke crisis." Waarmee hij stelt dat het politici wereldwijd aan moreel besef ontbreekt om de ecologische destructie "25 jaar na Kyoto!" echt op te nemen. Luttele weken voor de klimaatconferentie van Parijs #COP21 is dit dé politieke boodschap die aandacht verdient.