Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Alice, modulaire designschoen tegen wegwerp

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Alice, modulaire designschoen tegen wegwerp

Floris Van Cauwelaert

Op 19 oktober maken Plan C de winnaars van de Additive Design Challenge bekend. Met de Additive Design Challenge daagt Plan C denkers, designers en doeners uit om de kracht van 3D-printen te gebruiken voor een positieve impact op mens en planeet. Zeronaut is partner van de Challenge. In de aanloop zetten we telkens één van de zeven finalisten in de kijker. Vandaag: Alice, van Kristel Peters.

Schoenen, veel mensen hebben er nooit genoeg. Kristel Peters denkt daar ietwat anders over. De designer wil met haar project ‘Rethinking High Fashion Shoes’ de modewereld triggeren om oog te hebben voor duurzaamheid. Concreet wil ze een oplossing vinden voor de massa schoenen die we produceren en weggooien. Dat zijn er immers heel wat: we gooien met z’n allen 39 miljard schoenen per jaar weg…

De zool (de basis) wordt 3D geprint en dus op maat gemaakt.

“Alice is een modulaire schoen en een duurzame oplossing voor de wegwerpproblematiek,” verduidelijkt Kristel. “De zool (de basis) wordt 3D geprint en dus op maat gemaakt. Het is de bedoeling dat je die lang kan dragen.” Enkel wat aan de zool wordt vastgemaakt, het ‘jasje’, kan je wisselen naargelang het seizoen. Kristel wil vooral eerst een prototype hebben dat werkt. “Pas dan denk ik aan het esthetische deel,” zegt ze. Maar het ene sluit het andere natuurlijk niet uit. “We willen allemaal de natuur helpen, maar we zijn ook gevoelig aan schoonheid,” lacht Kristel.

De oproep van de Additive Design Challenge heeft haar trouwens overtuigd om verder te gaan met haar project. “Het was fijn om praktisch te ondervinden waar ik theoretisch mee bezig was,” legt ze uit. “Dat ik alles nog eens op een rijtje heb kunnen zetten, gaf me meer inzicht op hoe de situatie was.” Het prototype zat al in haar hoofd, maar het idee was nog niet genoeg afgebakend. De Additive Design Challenge zorgde ervoor dat Alice concreter werd. “De puzzelstukjes vielen vanzelf in elkaar,” besluit ze.