Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Absorblight, akoestische verlichting

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Absorblight, akoestische verlichting

Floris Van Cauwelaert

Op 19 oktober maken Plan C de winnaars van de Additive Design Challenge bekend. Met de Additive Design Challenge daagt Plan C denkers, designers en doeners uit om de kracht van 3D-printen te gebruiken voor een positieve impact op mens en planeet. Zeronaut is partner van de Challenge. In de aanloop zetten we telkens één van de zeven finalisten in de kijker. We stellen je graag voor: Absorblight, van Bruno Vereecke.

absorblight2.jpg

Absorblight is een akoestische verlichting die je boven tafel kan hangen en die twee functies heeft: het versterken van de spraak enerzijds en het absorberen van omgevingsgeluid anderzijds. “Absorblight zorgt ervoor dat je elkaar beter verstaat,” zegt bedenker Bruno Vereecke. Aan de hand van 3D-printing wil hij een fysiek apparaat ontwerpen dat akoestisch absorberend is. Bruno’s grootste trigger was de persoonlijke impact die Absorblight op zijn leven zou hebben. Maar hij ging het concept veel ruimer zien, want anders werd alles gewoon te abstract. Bruno’s concept is misschien wel op huiskamerniveau bedacht, het heeft veel meer potentieel dan dat.

De Additive Design Challenge stimuleerde hem dan ook om vooruit te gaan. “De lat lag redelijk hoog,” geeft de ontwerper toe. “Op korte termijn werd er veel gevraagd van de deelnemers. Maar anderzijds was het ook een soort van luxe: veel tijd om na te denken had ik niet. En dus kon ik mijn buikgevoel laten spreken.” Bruno, architect van beroep, merkte dat het ontwikkelen van Absorblight voor hem een heel andere manier van werken was. Hij moest vertrekken vanuit iets nieuws, een klein idee dat hij stelselmatig moest laten groeien, terwijl hij het gewend is een assemblage te maken van bestaande producten. “En daar heeft De Additive Design Challenge echt wel bij geholpen,” legt de architect-designer uit. “Ik kon mijn concept in al zijn facetten laten groeien. Van de kleine kiem tot een breed verhaal.”

Bruno genoot wel van de vrijheid die hij kreeg om zijn concept uit te werken. “Hoewel het soms wel stress teweegbracht,” geeft de architect toe. Maar die druk was nodig. “De Additive Design Challenge daagde mij uit om effectief iets te doén.” De wedstrijd was een kleine oefening. “Een prelude van wat er nog allemaal moet gebeuren,” verklapt Bruno.